ANNONS

Kommunen gick 95 miljoner plus

Tack vare goda affärer och en bättre skatteprognos verkar Lidingö stads bokslut för 2011 sluta på ett stort plus.

95 miljoner kronor över budget säger prognosen.
ANNONS

När Lidingö stad hade gjort budget för 2011 fanns en mån på 26 miljoner kronor. Nu verkar det som att det i stället landar på 121 mil-joner – alltså 95 miljoner kronor över budget.

– Vi måste enligt lag gå plus, och vi brukar ta höjd på cirka 25 miljoner kronor i budgeten, säger Sandro Runström, kommunens ekonomichef.

Det är inte så att verksamheterna har gått så mycket bättre än beräknat. Anledningen till det stora överskottet är i stället att staden har sålt mark och fastigheter för 52 miljoner kronor, att avkastningen från kapitalmarknaden blev större än beräknat och att statens prognos för skatteintäkter har höjts till att omfatta 35 miljoner kronor mer.

– Det här är pengar som vi använder till investeringar. Vi har en investeringsbudget dit överskottet går och därför behövde vi inte låna till våra investeringar på 185 miljoner kronor förra året, säger Sandro Runström.

Han nämner som exempel nybyggnaden av Torsviks förskola, renoveringen av köket i Källängens skola, ombyggnaden av Gula Villan i Skärsätra till ett korttidsboende samt ombyggnaden i stadshuset.

– Vi kunde göra de investeringarna och samtidigt gå ur 2011 med samma låneskuld, , som vi gick in i året med, säger Sandro Runström.

Han tillägger att skatten sänktes förra året med 24 öre, annars hade överskottet varit ännu större.

Sandro Runström är dock tveksam till om det blir ytterligare skattesänkningar, trots de positiva budgetsiffrorna.

– Det finns inget större plus i verksamheterna och budgetöverskottet handlar om engångspengar. Läget är så oerhört instabilt i ekonomin just nu. För inte länge sedan var kommunerna riktigt illa ute och staten pumpade in pengar för att säkra verksamheterna. De extrastöden är borta inför 2012 och Lidingö är ingen fritt svävande satellit från finansoron, säger Sandro Runström.

ANNONS