Kommunen: ”De gjorde en bra insats”

Bällstabergsskolan.
Bällstabergsskolan.
Inbrottet på Bällstabergsskolan, då 60 iPads försvann, tog tid men vaktbolaget hann ändå inte fram.
Något som skolan var kritisk till.
Men Vallentunas säkerhetssamordnare är nöjd med deras insats.

Enligt skolan, som har filmer från övervakningskamera, tog det säkerhetsbolaget en halvtimme att komma på plats sedan tjuvarna brutit sig in. Vd för Securitas sa att väktarna infann sig bara fem minuter efter att larmet gått. En uppgift som skolan dock inte håller med om.

När vi ringer Vallentunas säkerhetschef för en kommentar har han bara gott att säga om bolagets insats.

– Jag har inga som helst negativa synpunkter på Securitas respons på larmet, säger säkerhetschefen Fredrik Sandell. Vi har internt kikat på den information vi får, varit i kontakt med Securitas och hanterat det. Jag uppfattar inte att de gjort en dålig insats, utan de har gjort en bra insats.

Så det skolan säger stämmer inte?

– Det kanske det gör utifrån något perspektiv. Men när man tar del av mer information är det kanske inte lika tydligt som det såg ut i måndags. Men några detaljer vill jag inte gå in på eftersom det handlar om säkerhet.

Han är kritisk till att media berättat om inbrottet och utryckningen.

– Att det överhuvud taget kom ut i media är inte optimalt ur mitt perspektiv. Det är inte toppenbra om man får någon sorts idé om att ett objekt är lättillgängligt.

Problemet löses väl inte av att vi inte skriver utan av att man ser till att säkerheten är bra.

– Jag menar att säkerheten finns. Men vi kommer aldrig att kunna förhindra inbrott och skadegörelse till rimliga kostnader. Vi kan inte skydda oss helt men det skydd vi har i dag är tillräckligt och avstämt. Men detaljerna vill jag inte lämna ut.

När Mitt i Vallentuna bad att få se hur avtalet ser ut med Securitas var det som kommits överens om larmutryckning och inställelsetider maskerat så att det inte gick att läsa. Kommunen hänvisar till sekretesslagen.

Ytterst är det en fråga om hur mycket pengar kommunen vill lägga på säkerhet.

– Det vi har försöker vi fördela så gott vi kan på teknisk fastighetsrelaterad säkerhet och bevakning, säger Fredrik Sandell. Och på att anställda använder systemen så bra som möjligt. Men det kommer alltid vara en konflikt mellan behov och resurser.