Kommunen vill sälja Gustavsgården till Rikshem

Kommunen vill sälja ut äldreboendet Gustavsgården, Slottsovalen och Ljung.
Kommunen vill sälja ut äldreboendet Gustavsgården, Slottsovalen och Ljung.
Även kommunhuset i Skogsbo kan komma att säljas.
Även kommunhuset i Skogsbo kan komma att säljas.
Värmdö kommun planerar en ny fastighetsffär med Rikshem. Enligt ett nytt förslag kan både kommunhuset och äldreboendena Gustavsgården, Slottsovalen och Ljung säljas. Svårsmält, menar oppositionen.

Rikshem är ett av Sveriges största privata bostadsbolag. Snart kan de även vara ägare till Slottsovalens, Gustavsgårdens och Ljungs särskilda boenden i Värmdö, kommunhuset i Skogsbo, brandstationen i Ösby samt en del av hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg. Allt enligt ett nytt förslag.

Anledningen till försäljningen är att de styrande Värmdöpolitikerna vill minska kommunens låneskuld. Sammanlagt bedöms de sex fastigheterna vara värda omkring 625 miljoner kronor och Rikshem har lämnat bud på 645 miljoner kronor.

Kommunen ska i stället hyra lokalerna med ett avtal som sträcker sig över 20 år. Men efter det är framtiden oviss, säger oppositionsrådet Mikael Lindström (S), som varnar för vad som kan hända när kommunen säljer ut allt fler fastigheter.

– Ingen vet vad som händer om 20 år, men vi vet att de äldre kommer att vara fler och att de behöver någonstans att bo. Sett i ett makroperspektiv så kommer behovet av platser på äldreboende vara enormt, säger han.

”Att både privatisera driften av Gustavsgården och sälja ut lokalerna på ett bräde kommer bli svårt för många att svälja”

Lindström är även kritisk till att försäljningen sker samtidigt som Alliansen vill sälja ut verksamheten på äldreboendet Gustavsgården till ett privat vårdföretag.

– Att både privatisera driften av Gustavsgården och dessutom sälja ut lokalerna på ett bräde kommer bli svårt för många att svälja, säger han.

Förslaget om försäljningen av de sex objekten väntas klubbas igenom på kommunstyrelsens möte den 16 november.

Fakta

Sålde till Rikshem för 1,4 miljarder

I slutet på september förra året blev det känt att Värmdö kommun bestämt sig för att sälja 49 procent av Värmdö Bostäder och delar av det kommunala fastighetsbeståndet för cirka 1,4 miljarder kronor.

I affären ingick även att Rikshem åtar sig att bygga 500 bostäder.

Samtidigt som affären gick i lås sades det att Värmdö kommun och Rikshem skulle fortsätta samarbetet med att diskutera försäljning av andra samhällsfastigheter i kommunen.