ANNONS

Kommunen har fått nej till att bygga 300 modulbostäder vid Karby gård

Kommunen ville bygga upp till 300 modulbostäder på den här ängen, men nu kan det endast bli ett 30-tal.
Kommunen ville bygga upp till 300 modulbostäder på den här ängen, men nu kan det endast bli ett 30-tal.
Större mängder modulbostäder får inte byggas

Kommunen ville bygga runt 300 modulbostäder för flyktingar vid Karby gård.

Istället får de nöja sig med runt 30. Det står klart efter att länsstyrelsen meddelat att några undantag från plan- och bygglagen inte får göras.

– Vi får inga verktyg att jobba med, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).
ANNONS

Kommunens planer på att försöka lösa bostadssituationen för de flyktingar som Täby ska ta emot genom att ställa upp modulbostäder har drabbats av ett rejält bakslag.

Som Mitt i tidigare rapporterat om har planen varit att bygga upp till 300 modulbostäder mitt emot Karby gård. I dessa beräknades 400 till 500 personer kunna bo.

Men nu har länsstyrelsen låtit meddela att plan- och bygglagen måste följas, därmed får en större mängd modulbostäder inte ställas upp.

– Vi konstaterar, efter kontakter med länsstyrelsen, att vi istället måste hitta många platser där vi ställer upp ett mindre antal moduler, säger Leif Gripestam.

Istället för det planerade antalet modulbostäder blir det nu mellan 20 och 35 stycken som ställs upp vid Karby gård.

Enligt Leif Gripestam gör beskedet från länsstyrelsen att kommunens arbete med att hitta bostäder åt nyanlända blir mycket svårare.

– Staten ålägger oss en uppgift, men de ger oss inga verktyg till att lösa den, säger han.

Beskedet gör att kommunen nu fort måste hitta ett antal andra platser att slå upp modulbostäder på. Man tittar på flera områden, men en plats som är klar redan nu är kvarteret vid jaktvillan i Arninge. Liksom vid Karby gård kommer det att handla om 20 till 35 modulbostäder

Ett annat bakslag för kommunen är att de inte får låta studenter flytta in i modulbostäderna. Från början var planen att upp till en tredjedel av modulbostäderna skulle gå till studenter. Det för att underlätta integrationen.

ANNONS

En besviken Leif Gripestam säger att han tycker att staten agerar fyrkantigt och oförstående inför kommunernas situation.

Hur Täby ska lösa boendesituationen för de flyktingar som anvisas till kommunen i år om man inte får upp ett tillräckligt antal modulbostäder i tid är ännu oklart.

– Det får bli ännu mer tillfälliga lösningar, säger Leif Gripestam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.