Kommunen hjälper till med transitboende

På tisdagseftermiddagen träffas den nystartade ideella organisationen Refugees welcome Lidingö och kommunen för att diskutera om staden kan upplåta en lokal där transitflyktingar kan få sova och äta.

 Från det att vi har en lokal räknar vi med att vara igång på 48 timmar, säger Birgitta Vikström, initiativtagare till Refugees welcome Lidingö.

Förra veckan startades Refugees welcome Lidingö av Lidingöborna Birgitta Vikström och Ida Drougge, som vill hjälpa transitflyktingar med boende och mat på sin resa genom Sverige.

 Vi är så nära stan så det finns inga ursäkter till att vi inte skulle göra någonting. Men vi behövde en plattform att stå på. Då tänkte jag att det är klart vi ska stjäla med stolthet och gå in i samarbete med Refugees welcome Stockholm, som anordnat transitboende på bland annat Nobelberget i Sickla och möter flyktingar på centralen, säger Birgitta Vikström och poängterar att både hon och Ida Drougge engagerar sig i form av privatpersoner.

På tisdagseftermiddagen kommer kommunen och Refugees welcome Lidingö att träffas för att diskutera om det finns en passande lokal som kan upplåtas till transitflyktingar – de som inte söker asyl i Sverige utan ska vidare till andra länder.

I förra veckan fick staden i uppdrag av Migrationsverket att identifiera lokaler som kan användas till korttidsboende. Det gamla sjukhuset i Högsätrahuset är ett av alternativen, där det finns rum med sängar på flera våningar som står tomma.

Fakta