Kommunen hyr hotellet för nyanlända

Kommunen tar över före detta Täby park hotell där Migrationsverkets drivit asylboende.
Kommunen tar över före detta Täby park hotell där Migrationsverkets drivit asylboende.
Kommunen har bestämt sig för att ta över före detta Täby park hotell där Migrationsverkets driver asylboende. Tillfälligt boende för nyanlända kan nu lösas utan att hyra eller köpa in moduler, enligt majoriteten.
Men det verkar som Täbypolitikerna förhastat sig eftersom Migrationsverket ännu inte bestämt sig för att att släppa lokalerna.

Täby kommun var en av flera kommuner som larmade om att det var omöjligt att ta emot så många nyanlända som anvisats eftersom det saknades bostäder. 

”Vi har tidigare meddelat Migrationsverket och staten att vi inte har klarat av mottagandet för att det inte funnits tillgång till boenden. Vi har också krävt att de som får uppehållstillstånd och redan bor i Täby ska fördelas till kommunen. Att ta över de tillfälliga boendeplatserna kommer främja integrationen samtidigt som vi inte kommer behöva inrätta ytterligare skolplatser i Täby”, uttalar sig kommunalrådet Leif Gripestam (M) om dagens besked.

Förra året ålades Täby kommun av staten att ta emot 273 nyanlända, men nådde endast 113. I år skulle Täby enligt den första prognosen ta emot 353 nyanlända, men i mars kom beskedet att behovet har minskat till 290 platser. Lokaltidningen Mitt i Täby har tidigare skrivit om detta och att kommunen undersökt möjligheten att lösa boendesituationen för nyanlända med att hyra eller köpa in modulhus.

Kommunalråd Hans Ahlgren (L) är också nöjd med dagens besked att istället för modulhus redan i maj kan börja hyra det före detta hotellet när Migrationsverket avvecklar sin verksamhet i kommunen. Genom att Täby kommunen tar över fastigheten kommer kommunen klara att ta emot de personer som fått uppehållstillstånd och anvisats  för både 2016 och 2017, uppger Liberalerna i ett pressmeddelande.

”Det är mycket glädjande att vi nu tar över lokalerna på Täby Park Hotell. Personer som tvingats fly från krig och sitt hemland behöver en trygg plats att bo, verka och integreras i. Täby kan vara den platsen. Vi tror de blir många barnfamiljer som kommer att bo på hotellet. Barn med uppehållstillstånd och som går i skolan kan fortsätta som vanligt. Till nya som flyttar in ordnas skolplats på olika skolor i kommunen och de som redan börjat integreras här i Täby och fått uppehållstillstånd kan bo kvar”, säger Hans Ahlgren, kommunalråd (L) i ett skriftligt uttalande.

Men Migrationsverket tillbakavisar att det finns en färdig överenskommelse med Täby kommun. Asylboenden avvecklas på andra ställen, men i Täby finns behovet kvar.

”I nuläget ser vi dock ett fortsatt behov av att använda boendeplatserna på Täby Park Hotell under en tid framöver. Därmed kan vi idag inte bestämma ett exakt datum då vi skulle kunna frånträda hyresavtalet i förtid. Migrationsverkets ambition är dock att fortsätta att föra en konstruktiv dialog med Täby kommun i frågan”, kommenterar Jaak Meri, sektionschef, Migrationsverket.

Täby kommun siktar nu på att förbättra integrationen för nyanlända i kommunen. Genom den här lösningen hoppas Hans Ahlgren att det kan bli ett ökat samarbete med frivilligorganisationer, som redan i dag gör mycket. Målet är att de nyanlända så snart som möjligt ska kunna få praktik eller jobb och hitta ett eget boende.

”Frivilligorganisationerna har här en fortsatt viktig roll att fylla och det är viktigt att kommunen hjälper och stöttar dem i deras arbete”, anser Hans Ahlgren (L).

Oppositionsråd Annica Gryhed tycker det är bra att nu även Täby kommun kommer bidra till ett ”solidariskt flyktingmottagande”.

”Nu när den mest akuta situationen är löst och Täby kommun återigen är på banan med att bidra i det viktiga arbetet med att välkomna våra nya täbybor är det särskilt viktigt att vi inte tappar fart i arbetet. Nu måste vi med kraft i Täby ta tag i den vidare frågan att bereda ett långsiktigt boende åt våra nyanlända här i Täby. Vi behöver redan nu börja planera för att det finns bostäder för de barnfamiljer som nu bor på Täby Park att flytta till efter de två åren eller allra helst kortare tid än så”, säger Annica Gryhed i ett pressmeddelande.

 

Fakta

Antal nyanlända till Stockholmskommunerna 2017

Fördelning av antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till Stockholms län år 2017:

Botkyrka: 138
Danderyd: 148
Ekerö: 120
Haninge: 276
Huddinge: 317
Järfälla: 168
Lidingö: 183
Nacka: 370
Norrtälje: 201
Nykvarn: 36
Nynäshamn: 94
Salem: 48
Sigtuna: 107
Sollentuna: 240
Solna: 307
Stockholm: 2 858
Sundbyberg: 88
Södertälje: 0
Tyresö: 189
Täby: 290
Upplands Väsby: 132
Upplands-Bro: 74
Vallentuna: 134
Vaxholm: 44
Värmdö: 171
Österåker: 171

Fotnot: Enligt bosättningslagen (2016:38) ansvarar kommunerna för att ordna bostad till nyanlända som tas emot på anvisning. Ovan redovisas de nya nedskrivna kommuntal som lämnades besked om den 9 mars 2017.