ANNONS

Kommunen ger sig inte om Säbyviken

Säbyviken
Douglas marina har genom åren växt utan att myndigheterna styrt upp verksamheten.
Österåkers kommun har överklagat domen som kan stoppa utbyggnaden av familjen Douglas marina. I Mark- och miljödomstolen sågades kommunens plan för marinan, men kommunen ger inte upp.
ANNONS

Österåkers kommun kör ända in i kaklet för att få igenom detaljplanen så att mäktiga familjen Douglas båtanläggning i Säbyviken kan växa.

I mellandagarna fick Mark- och miljööverdomstolen in ett överklagande av Mark- och miljödomstolens tidigare beslut att upphäva kommunens detaljplan. Överklagandet är undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Fyra skäl för upphävande

Skälen som Mark- och miljödomstolen angav för att upphäva detaljplanen var i huvudsak fyra: Att kommunen inte utrett alternativa placeringar av marinans anläggningar tillräckligt, att man inte utrett påverkan på miljön tillräckligt och att planen inte reglerar åtgärder för att värna miljön. Dessutom ansåg domstolen att det saknas skäl att upphäva strandskyddet i delar av området. Enligt domstolen var alla brister i sig skäl för att upphäva planen.

Omtvistad plan

Beslutet att anta detaljplanen för Säbyvikens marina fattades av Österåkers kommunfullmäktige 19 september 2016, med minsta möjliga marginal och efter en rekordlång debatt.

Ett av oppositionens huvudskäl mot marinan har varit att utbyggnaden hotar miljön, medan alliansen lyft fram behovet av nya båtplatser i kommunen.

Planen har också fått kritik för att vara ett försök av kommunen att i efterhand göra en stor båthall som familjen Douglas byggt på strandskyddat grönområde laglig.

Österåkers kommun har nu fram till 16 februari på sig att utveckla sina skäl varför detaljplanen inte ska upphävas.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.