ANNONS

Kommunen klättrar i årlig skolranking

Lärarlönerna i Huddinge är bland de högsta i landet.

Trots det är det svårt att locka behöriga lärare till kommunens skolor och förskolor. Både vad gäller lärartäthet och andelen utbildade lärare tillhör Huddinge landets bottenskikt.
ANNONS

I Lärarförbundets årliga ranking över Sveriges bästa skolkommun hamnar Huddinge på plats 132 av 290, vilket innebär en klättring på 29 platser sedan förra året.

– Vi har jobbat mycket med den pedagogiska plattformen och satsat mycket på lärarnas löner. Men det är många faktorer som spelar in. Vi har dessutom prioriterat språk, it och matematik, säger Jelena Drenjanin (M), ordförande i grundskolenämnden.

När det kommer till lärarnas löner hamnar Huddinge kommun på plats fem, alltså i toppskiktet bland Sveriges kommuner.

– Det är inte outbildade lärare som har topplöner. Men vi har många lärare med spetskompetenser. Är du en behörig och duktig lärare ska det synas på lönen, säger Jelena Drenjanin.

Betydligt sämre resultat får kommunen när det kommer till andelen utbildade lärare och lärartäthet. Enligt Jelena Drenjanin beror det på svårigheten i att rekrytera behöriga lärare.

– Det är framför allt jättesvårt att rekrytera behöriga förskolelärare, men även andra sorters lärare. Vi har jobbat med att vara en attraktiv arbetsgivare. Men det är inte bara lönerna som är viktigt för en lärare, utan även arbetsmiljön och bra chefer, säger hon.

Enligt Jelena Drenjanin är kommunen nöjd med placeringen, men hon menar att det finns mer att göra.

– Vi ska jobba mer med fortbildningsstöd och se till att lärare har de förutsättningar som krävs. Vi ska även bli bättre på återkoppling, säger hon.

Annica Carlson är ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Huddinge. Hon tycker inte det ser bra ut med lärartätheten och antalet utbildade pedagoger.

ANNONS

– Det är två av dem viktigaste faktorerna för att en elev ska nå framgång. Vi har påpekat det här i många år för kommunen men vi har inte sett några direkta insatser, säger hon.

Hon tycker att det är positivt att lärarlönerna i Huddinge rankas högt.

– Men det är inte tillräckligt att fokusera på lönerna och kommunen måste också fokusera lärarnas arbetsmiljö, säger Annica Carlson.

Fakta

Huddinges ranking

2014 2015

Totalranking 161 132

Resurser 59 101

Utbildade lärare 290 283

Lärartäthet 281 287

Lärarlöner 5 5

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.