ANNONS

Så ska kommunen undvika att fler konstverk förstörs

väggmålning tillberg+kommunhuset
Väggmålningen på Rosendalsskolan hade en undanskymd tillvaro innan den målades över. Då blev den uppmärksammad långt utanför Vallentuna.
Återställa målningen som den var, köpa in ett annat verk av Peter Tillberg eller göra ingenting och riskera skadeståndskrav.
Det är de alternativ som kommunen ser framför sig efter att en väggmålning av TIllberg målats över på Rosendalsskolan.
ANNONS

Det var i mars som det uppdagades att rektorn på Rosendalsskolan låtit niondeklassarna måla över en väggmålning i ett trapphus. Den är gjord av Peter Tillberg och rollades till hälften över med vit färg.

Rosendalsskolan lät elever förstöra Peter Tillbergs målning

Nu håller kommunen på och utreder hur de ska hantera den förstörda målningen. När frågan var uppe hos politikerna i kulturnämnden i förrgår konstaterades att det till hälften övermålade konstverket innebär ett upphovsrättsintrång och att Peter Tillbergs efterlevande därför har rätt att kräva skadestånd. Men enligt kulturförvaltningen vill de inte ha något sådant utan ser hellre att kommunen köper in en skulptur av honom.

Återställande eller ny skulptur

– Men nämnden hade egentligen ingen åsikt om alternativen utan ville mest diskutera hur vi gör för att det inte ska hända igen och hur man hanterar det som har hänt, säger kulturnämndens ordförande Helena Klange, KD.

Polisen utreder just nu händelsen.

Vad gör ni om det ändå kommer ett åtal för upphovsrättsintrång?

– Det vet jag inte på rak arm. Men med tanke på att de anhöriga inte tänker göra någon polisanmälan ser jag inte att det kommer att leda till det. Annars antar jag att det är återställa som gäller, säger Helena Klange som betonar att diskussionerna med till exempel barn- och ungdomsförvaltningen har varit konstruktiva.

– Vi har en bra dialog med dem om att vi ska lösa det och om hur vi ska undvika liknande händelser i framtiden.

ANNONS

Helena Klange

Helena Klange, KD, ordförande för kulturnämnden i Vallentuna.

Det har bott fler framstående konstnärer i Vallentuna än Peter Tillberg, till exempel Jan Håfström och K G Nilsson.

– Så vi pratade om att göra en utställning för att uppmärksamma Vallentunakonstnärer. För alla känner inte till dem. Tyvärr är konst och kultur inte alltid så intressant utom när sådant här händer, då hamnar det plötsligt i fokus. Om det kommer något gott ur det här, så kan det vara ett ökat intresse för konsten i Vallentuna.

Fakta

Så ska kommunen hindra att fler konstverk förstörs

• Tydligare hyresavtal, där det framgår att det är kommunen och inte hyresgästen (till exempel en skola) som ansvarar för den konst som är fastighetsbunden. Peter Tillbergs väggmålning på Rosendalsskolan, som inte kan tas loss är, eller kanske var, ett sådant verk.

• Skolorna ska skriftligen informeras om vilken konst som finns i skolfastigheterna.

• Dessutom planeras visningar av den konst som finns i skolbyggnaderna tillsammans med rektorer och andra hyresgäster.

• Eftersom kommunanställda byter jobb och nya tillkommer ska det löpande ges information om vilken offentlig konst som finns i kommunala lokaler.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.