ANNONS

Kommunen köpte Bandidos lokal

Daniel Dronjak Nordqvist (M) berättade inte att kommunen planerade att köpa Bandidosvillan. ”Det hade kunnat locka fler spekulanter.”
Daniel Dronjak Nordqvist (M) berättade inte att kommunen planerade att köpa Bandidosvillan. ”Det hade kunnat locka fler spekulanter.”
Huddinge kommun slog till framför näsan på Bandidos. Skattebetalarna är nu ägare till mc-gängets klubblokal på Häradsvägen.

Nu ska den bli äldreboende, förskola eller något annat.
ANNONS

När advokaten Therese af Jochnick ropade in Bandidos klubb- lokal för fyra miljoner kronor gick det ett sus genom Kronofogdens auktionslokal i Sundbyberg.

”Vem var det?” ”Vem var det?” ”Det var hon”, viskade några och pekade på den späda kvinnan som ropat in huset.

Först när handpenningen blivit betalad och fullmakten lämnats fram stod det klart att det inte var en privatperson som ropat in huset. Kommunen hade agerat via ombud. Budet var det enda som blev lämnat under auktionen.

Therese af JochnickLandahl Advokatbyrå medger att det var en lite speciell situation, även om hennes byrå dagligen jobbar med den här typen av frågor.

– Men jag kände mig inte hotad, sa hon efter förrättningen.

Kommunalrådet Daniel Dronjak Nordqvist (M) höll en låg profil och väntade utanför med kommundirektören Vesna Jovic.

– Det gick som vi hoppades, sa Dronjak Nordqvist lättat efteråt.

Att kommunen skulle lägga bud på huset hade hållits inom en snäv krets, men förankrats hos övriga partier i kommunstyrelsen.

– Det skulle inte synas att kommunen var part. Hade vi sagt något i förväg hade kanske andra kommit in och budat. På det här sättet värnar vi skattemedel, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

ANNONS

Cirka 30 personer hade kommit till den exekutiva auktionen förra tisdagen. Åtminstone sju, åtta av dem hade Bandidosanknytning, några bar västar och klubb- emblem.

Före utropet hade den västklädde mannen, som sade sig representera gängledaren som hyr lokalen i andra hand sedan årsskiftet, förklarat att alla vitvaror, allt kakel, säkerhetsutrustning, kameror, gymutrustning, jacuzzi och bubbelbad skulle rivas ut om huset blir sålt.

– Vi tar bort alltihop. Det är saker som har bekostats av hyresgästen, förklarade han och uppgiften bekräftades av den skuldsatte husägaren som också var på plats.

Priset blev lägre än vad huset är värderat till men det täcker skulderna och kostnader för auktionen. Den största fordringsägaren, Bluestep Finans, hade i höstas begärt utmätning av huset för en skuld på 3,7 miljoner kronor.

Bandidos har själva låtit värdera huset till 7,5 miljoner, men det fäste Kronofogden inget avseende vid.

Daniel Dronjak Nordqvist berättar att kommunen varit beredd att gå upp till fem miljoner, men nu kom man undan med mindre.

– Skälet till att vi gjorde detta är att vi vill motverka att kriminella nätverk etablerar sig i kommunen. Huddinge är uppskattad som en trygg kommun och då kan vi inte ha den här typen av etableringar, säger han.

Eftersom det finns ett hyreskontrakt för huset måste kommunen säga upp detta inom en månad. Tillgång till huset får kommunen först efter fördelningssamman-trädet i slutet av maj. Det är då man kan konstatera att affären gått igenom och att allt är klart.

Huset skulle sannolikt kunna säljas utan att kommunen förlorar pengar. Men några planer att göra sig av med fastigheten har inte kommunen, även om detta inte är helt uteslutet.

– Jag kan se flera tänkbara ­användningsområden, säger Daniel Dronjak Nordqvist utan att vilja nämna något.

Fakta

Bandidos tog över huset vid årsskiftet

Huset på Häradsvägen 102 är byggt 1969 och består av 227 kvadratmeter boyta och därtill 84 kvadratmeter biyta.

Bandidos tog över lokalen officiellt vid årsskiftet. I slutet av mars firades Bandidos Stockholms 10-årsjubileum i lokalen med tillresta gäster från hela Europa.

Källa: Kronofogden mfl