Kommunen: ”Vi tar emot män, kvinnor och barn”

Modulhus.
Så kan de nya modulerna i Brunna se ut.
På arbetsgruppens hemsida står det att 40 ensamkommande män ska bo i modulhuset i Brunna.
Men kommunen har fortfarande inte fått några besked om vilka som kan flytta in.
– Vi tar emot män, kvinnor och barn, säger Maria Johansson, kommundirektör.

Igår skrev Mitt i Upplands-Bro om protesterna mot ett modulhus för nyanlända i Brunna. En arbetsgrupp med tio grannar har startat en hemsida för att stoppa bygget och påstår att 90 procent av de närliggande hushållen står bakom deras åsikter.

Men många ifrågasätter gruppens uppgifter.

I namnlistan med 500 underskrifter finns flera anonyma personer och bara 40 hushåll deltog i gruppens dörrknackning. Dessutom påstår gruppen att 40 ensamkommande män kommer att bo i modulhuset, trots att kommunen saknar besked om vilka som ska flytta in.

– Vi ser att modulbostäderna kan bli boende för fåbarnsfamiljer och att de ensamstående nyanlända får dela lägenhet. Vi tar idag emot både ensamstående män och kvinnor samt familjer, säger Maria Johansson, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

Det bekräftas av kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

– Upplands-Bro kommun tar emot män, kvinnor och barn. Det finns alltså ingenting som säger att kommunen ska ta emot enbart ensamstående män i modulbostäderna, säger hon.

Hon säger att hon lyssnat till Brunnabornas kritik.

– Tanken med till exempel en förskola på platsen är bra och det kan finnas fler tankar om hur platsen ska användas på längre sikt. Modulerna för nyanlända är tänkta som tillfälliga lösningar, säger hon.

Det är oklart hur länge de nyanlända ska bo kvar i modulhuset i Brunna. I framtiden är tanken att nybyggda bostäder ska förvärvas av kommunen för att hyras ut till nyanlända.

– Modulbostäder är inte det bästa alternativet, men krävs för att klara bosättningslagens krav i det korta perspektivet. Vi arbetar brett med att finna olika boendealternativ, och det arbetet fortsätter, säger Camilla Janson.