ANNONS

Kommunen långt ner i kulturrankning

Kulturskolan i Sollentuna - en kultursatsning i kommunen som enligt Magnus Ramstrand (kd) hamnar lägre ner i statistiken vad gäller kultursatsning på grund av avgiften.
Kulturskolan i Sollentuna - en kultursatsning i kommunen som enligt Magnus Ramstrand (kd) hamnar lägre ner i statistiken vad gäller kultursatsning på grund av avgiften.
magnus ramstrand KD sollentuna
Magnus Ramstrand (kd) kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna.
Freddie lundqvist (S), oppositionsråd. Foto: Erja Lempinen
Freddie Lundqvist (s), oppositionsråd i Sollentuna.
Sollentuna kommun hamnar långt ner på listan vad gäller kultursatsning enligt ny granskning. Närmare bestämt på plats 282 av 290 bland Sveriges kommuner. – Jag tycker faktiskt att vi satsar rätt så bra men man kan alltid göra mer, säger Magnus Ramstrand (kd), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
ANNONS

Sollentuna spenderar långt mycket mindre på kultur än vad Umeå gör. En skillnad på 2 042 kronor per person. Det visar en granskning som SVT:s kulturredaktion gjort för 2015. Sollentuna lade i snitt 643 kronor per person och hamnar på plats 282 av landets 290 kommuner. Sollentunas kultursatsning har till och med försämrats sedan 2014 då kommunen rankades till plats 278.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (kd) bedömer att kommunen satsar 50/50 på kultur och sport, en siffra på totalt 130 miljoner för båda. Han kommenterar att det är viktigt att titta på vad som inte räknas in i kulturbudgeten trots att det är kultur och nämner lokaler som konsthallen i Edsvik och ungdomsgården Satelliten som exempel. Närheten till Stockholms stad gör att kommunen inte heller satsar på att bygga kulturella institutioner.

– Jämför du oss med Gävle eller annan stad, som måste ha allt annat, så behöver vi ju inte lägga pengar på det för det finns i Stockholms stad, säger Magnus Ramstrand.

Ett annat exempel som ger lägre kultursatsningsranking, enligt Ramstrand, har att göra med att kommunen tar ut en avgift för Kulturskolan där andra har den gratis.

– Vi subventionerar den men vi anser det är viktigt att man betalar för den aktiviteten precis som familjer gör med olika fritidsaktiviteter

Alla kanske inte har råd?

– Resurssvaga hushåll kan få extra pengar för fritidssysselsättning som i princip gör Kulturskolan gratis. Vår kulturskola är också effektiv genom att jobba mycket med gruppundervisning. Då blir det lägre kostnad per elev, vilket är bra men i statistiken missgynnar det oss.

Oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) anser att kommunen i dag tar ut för hög avgift och är kritisk till grupperna på Kulturskolan, som han menar är för stora.

– Även om kommunen är välmående så finns familjer som skulle behöva ta del av Kulturskolan men inte har råd. För att klara ekonomin har man tvingats göra grupperna större och då blir kvalitén sämre, säger han. Han ser också att kommunen lägger mer resurser på kultur för yngre barn, framför allt på biblioteken, för att senare underlätta i skolan.

ANNONS

– Vi vill slå ett slag för bibliotek och yngre barn och satsar på det i vår budget, säger han.

 

 

 

Fakta

Kultursatsningen 2015 i Sollentuna

TOTAL KULTURKOSTNAD
643 kr per person

ALLMÄN KULTURVERKSAMHET
117 kr per invånare

BIBLIOTEK
342 kr per invånare

MUSIK OCH KULTURSKOLA
179 kr per invånare

STÖD TILL STUDIEORGANISTATIONER
6kr per invånare

TOTAL SKILLNAD 2014-2015
6 kr per invånare

I SVT:s granskning ”Kulturklyftan” som kulturnyheterna tagit fram hamnade Umeå överst på listan med en satsning på 2 685kr per person till skillnad fån kommunen Nordanstig som hamnade längst ner med sina 494 kronor per person.

 

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)
ANNONS