ANNONS

Kommunen vill att fler grannar samarbetar

Ola Åkesson, brottsstrateg på kommunen och Therese Löthman, kommunpolis.
Ola Åkesson, brottsstrateg på kommunen och Therese Löthman, kommunpolis.
Antalet anmälda inbrott i Tyresö har ökat under de senaste åren. Nu på torsdag håller kommunen kurs i grannsamverkan för att få fler att engagera sig och förhindra inbrott.
– Det är oerhört viktigt, speciellt eftersom inbrotten ökat i hela länet och i Tyresö. Den trenden vill vi ändra på, säger Ola Åkesson, brottsstrateg på kommunen.
ANNONS

Under förra året anmäldes 152 inbrott i Tyresö, det är en ökning på 13 procent sedan året dessförinnan. Nu vill kommunen och polisen få fler att starta grannsamverkan för att förhindra inbrott.

– Det är oerhört viktigt, speciellt eftersom inbrotten ökat i hela länet och i Tyresö. Den trenden vill vi ändra på, säger Ola Åkesson, brottsstrateg på kommunen.

Kurs i grannsamverkan– hur göra man?

Torsdagen den 12 april bjuder kommunen in till en kurs i grannsamverkan. På plats finns både Ola Åkesson och kommunpolisen Therese Löthman. Besökarna får lära sig hur man startar upp grannsamverkan och vad det innebär rent konkret.

– Vi vill att fler ska blir engagerade och vi går igenom vad man ska tänka på för att förebygga inbrott. Med grannsamverkan följer också att man bryr sig mer om varandra, det ena föder det andra.

Mindre samverkan bland bostadsrättsägare

I Tyresö är villaägare överrepresenterade i antalet grannsamverkansgrupper. Därför är kommunens mål att framför allt få fler bostadsrättsägare att engagera sig.

– Det finns väldigt få grannsamverkan bland lägenheter och flerbostadshus. I Tyresö är det störst bland villaägare, men vi vill även att de som bor i lägenheter och flerbostadshus ska starta samarbeten.

 

ANNONS

Kurs i grannsamverkan:

Datum: Torsdagen den 12 april
Tid: 16.00
Plats: Kommunhuset
Pris: Gratis!
Anmälan: ola.akesson@tyreso.se

 

 

 

Fakta

Detta innebär grannsamverkan

Det handlar om att människor i grannskapet skärper vaksamheten och håller naturlig kontakt med varandra. Vanligen sprids information mellan de boende genom sms-kedjor, e-post eller via sociala medier.

  • Du som boende är engagerad, extra uppmärksam och reagerar på onaturlig aktivitet i ditt område.
  • Du bryr dig om dina grannar, vilket leder till ökad gemenskap i grannskapet.
  • Du tar del av informationsutskick från kommunen och polis, förmedlar informationen vidare till dina grannar. Tar del av informationskampanjer gällande förebyggande åtgärder och insatser.
  • Du har en bra kontakt med sina grannar, kommunen, polisen, fastighetsägare.

 

Källa: Tyresö kommun