ANNONS

Det här gör kommunen efter matsnusket på Attendoboendet

Helena Åman, socialchef i Upplands-Bro kommun, och den fläskgryta med blomkål och potatis som serverats de boende på Hagtorps äldreboende.
Helena Åman, socialchef i Upplands-Bro kommun, och den fläskgryta med blomkål och potatis som serverats de boende på Hagtorps äldreboende.
En vecka har gått sedan Mitt i publicerade matbilderna inifrån Attendos boende i Kungsängen. Under gårdagen gjorde tjänstemän från Upplands-Bro kommun ännu ett oanmält besök på Hagtorp, och i dag har man suttit i krismöte med vårdjättens chefer.
ANNONS

I går onsdag, så gjorde socialkontorets tjänstemän ett oanmält besök på Hagtorp.

– Vi valde att åka till Hagtorp i går utifrån de synpunkter och klagomål som har inkommit, och vi behövde skapa oss en uppfattning om hur det faktiskt fungerar och hur det ser ut. Jag bad också medarbetarna att stanna över lunchen för att ha koll på frågor som, hur ser maten ut och äter boende den, säger Helena Åman, socialchef i Upplands-Bro kommun.

” Fläskgryta med blomkål och potatis. Ingen synlig blomkål i såsen. Väldigt mycket fett. Såsen hade skurit sig.”

Fläskgryta med blomkål och potatis. Foto: Läsarbild

Socialchefen kommenterar inte besöket närmare

Socialchefen har fått en återkoppling från tjänstemännen som besökte personalen och de boende på Hagtorp. Hon vill inte svara på vad denna bestod av eftersom det ska presenteras för politikerna i äldre- och omsorgsnämnden först. Men Helena säger:

– För oss är det viktigt att vi är ute tidigt så att det finns möjligheter att ställa saker och ting till rätta som eventuellt har blivit fel.

Anhöriga slår larm om matsnusk på Attendos äldreboende

Vad är det du tänker behöver ställas till rätta?

ANNONS

– Uppenbarligen så finns det synpunkter kopplat till maten, det har ni skrivit om själva i Mitt i och det håller vi med om, att bilderna som visar maten, det ser inte aptitligt ut. Det ska inte vara på det sättet, maten är en viktig händelse under dagen, så det  är viktigt att det blir rätt, därför väljer vi att följa upp det här, omedelbart.

Upplands-Bro kommuns socialchef Helena Åman. Foto: Upplands-Bro kommun

Kommunens tjänstemän i krismöte med Attendochefer

Tidigare under dagen i dag, torsdag, så har kommunen suttit i möte med Attendos verksamhetschef och regionchef.

Helena Åman berättar att mötet kretsade mycket kring hur Attendo förväntas upprätta åtgärdsplaner i syfte att komma till rätta med de brister som kommit fram.

Irina Karppinen var den som berättade om matsituationen på Hagtorp för Mitt i. Vi har låtit hennes själv beskriva den mat som hennes pappa serveras på Hagtorp: ”Sjömansbiff. Allting var svart och med en konstig bismak. Många valde att inte äta. Ledde till magont och illamående”. Foto: Läsarbild

– Jag upplever att vi har en samsyn med företaget om att det finns saker att åtgärda, det är vi överens om.

För oss är det viktigt att vi är ute tidigt så att det finns möjligheter att ställa saker och ting till rätta som eventuellt har blivit fel

Helena Åman, socialchef

Vad blir nästa steg? 

– Nästa steg  blir att vi kommer att som beställare ge en skriftlig begäran om vad vi vill att Attendo ska upprätta handlingsplaner om och hur lång tid som vi anser att företaget ska få för att åtgärda uppkomna brister.

Starka reaktioner efter matbilder inifrån Attendoboende

Kommunens budskap till oroliga anhöriga

Till alla de som har anhöriga som bor på Hagtorp vill Helena Åman skicka med ett budskap.

– Kommunen är väl medveten om det uppkomna bristerna och vi vidtar åtgärder, och vi kommer att följa utvecklingen nära.

Hagtorps äldreboende i Kungsängen. Sedan maj 2019 drivs det av Attendo. Arkivbild. Foto: Kenny Bengtsson

Men det här skrev ni på kommunens hemsida i lördags dagen efter våran artikel? 

– Vi har jobbat ända sen i lördags aktivt med de här frågorna, och som sagt, nu kan jag inte svara dig på hur själva tidsplanen kommer att se ut, men det handlar inte om att det ska ta flera månader innan det här är klart, utan här ska det vidtas åtgärder rätt så omedelbart.

Korvgrytan som serveras varannan vecka. Foto: Läsarbild

Det låter som ni börjar tappa tålamodet?

– Nej, inte tappa tålamodet, men däremot så är det en viktig fråga, vi måste se till att det här fungerar, för det här är en verksamhet som möter äldre personer som ska ha en bra dag under de år som de bor på Hagtorp, så det är en viktig fråga för mig, och för oss.

När kommer man börja se förbättring på Hagtorp?

– Jag hoppas att vi ser det väldigt snart, och jag hoppas att det redan har skett förbättringar, men det måste jag få återkomma till isåfall, när jag har sett vad vi kommer att skriva fram för krav och vad det är för någonting som behöver åtgärdas.