Kommunen satsar 2 miljarder på nya skolor

Claes Thunblad (S) får hjälp med första spadtaget på Fyrspannsvägens förskola.
Claes Thunblad (S) får hjälp med första spadtaget på Fyrspannsvägens förskola.
Under de kommande tio åren förväntas 20.000 nya Järfällabor födas eller flytta in i kommunen. Nu tar kommunen höjd, och satsar över två miljarder kronor på skolor och förskolor.
– Vi har talat förut om att vi kommer behöva öka volymen i framtiden, och nu är vi där, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här har två syften, dels bygger vi för expansionen av kommunen, och dels ser vi till att det finns bra skolor nära hemmet i alla stadsdelar, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under de kommande fyra åren ska tre nya skolor bli till: Söderhöjdens F-6-skola, Barkarbystadens F-9-skola och en F-6-skola i Barkarby/Skälby. Dessutom ska Olovslundskolan byggas ut.

Samtidigt ska 14 nya förskolor bli till, inkluderat Vattmyra förskola som ska byggas om och ut. Det är länge sedan kommunen gjorde så här stora investeringar i nya skolor. Sammanlagt är det över två miljarder kronor som ska läggas på att rusta upp och bygga nya skolor och förskolor.

Det finns två stora skäl till att det sker just nu: det ena är de stora markintäkter kommunen haft de senaste åren, det andra är den stora inflyttningen till kommunen.

– Vi lockar framför allt många barnfamiljer, så vi behöver fler skolor och förskolor för de som flyttar in och för alla som föds i Järfälla. Vi har talat förut om att vi kommer behöva öka volymen i framtiden, och nu är vi där. Det är glädjande, det visar att kommunen lockar och vi vill investera i bättre arbetsmiljö för alla, säger Claes Thunblad.

Fakta

Här hamnar de nya skolorna och förskolorna i Järfälla

Skolor

Olovslundskolan (tillbyggnad), 2018
Söderhöjden, F-6, 2020
Barkarbystaden, F-9, 2020
Barkarby/Skälby, F-6, 2021

Förskolor

Jakobsberg
Fyrspannsvägen, 2018
Sydöstra Söderhöjden, 2019
Vattmyra (om- och nybyggnad), 2020
Jakobsberg, 2020
Söderdalen, 2020
Söderdalen, 2021
Engelbrektsområdet, 2021
Kvarnbacken, 2021

Barkarbystaden
Parkvägen, 2018
Barkarbystaden etapp 3, 2021

Barkarby/Skälby
Veddesta, 2019
Veddesta, 2020
Byleden, 2021

Kallhäll/Stäket
Almarevägens förskola, 2019

Källa: Järfälla kommun