Kommunen går 64 miljoner back – pengarna ska sparas in på ett år

schilling S
"Allvarligt läge i stadens finanser", säger Peter Schilling (S), om de röda siffrorna.
Det ser dystert ut i kommunens ekonomi. Under 2018 gick man back med 64 miljoner.
– Vi visste redan sen tidigare att det nya Mittenstyret skulle få agera städpatrull, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det saknas 64 miljoner i kommunens budget. Det visar årsbokslutet som presenterades i dag.

– I budgetdebatten pratade man om ett underskott på 23 miljoner. Jag trodde att det skulle vara mer än så, men inte hela 40 miljoner till, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Enligt lagen måste dessa miljoner återställas inom tre år. Kommunen tänker dock gå snabbare fram än så och spara in hela summan under 2019. Det ska ske med effektiviseringar inom alla kommunens nämnder, besparingar och en extrautdelning från Sundbybergs stadshus AB. Man ska även se över kostader för alla kommunens lokaler.

– Resultatet är bekymmersamt och visar på ett allvarligt läge i stadens finanser, säger Peter Schilling.

”Agera städpatrull”

Flera nämnder har gått minus, man har fått in mindre intäkter på exploateringar än tidigare och utbetalningar till det kommunala utjämningssystemet är stora anledningar till de röda siffrorna enligt Mittenstyret. Man har även betalat ut mer pengar till konsulter än man beräknat.

– När vi går från att få pengar för det kommunala utjämningssystemet till att betala in över 40 miljoner till detsamma är det klart att det blir tufft ekonomiskt men vi visste redan sen tidigare att det nya Mittenstyret skulle få agera städpatrull, säger Peter Schilling.

Järnvägen och tvärbanan dyrare än tänkt

Axel Conradi (M), menar att även kostaderna för nedgrävningen av järnvägen och tvärbanan blev dyrare än tänkt, och att partiet redan i december föreslog en utdelning från Sundbyberg stadshus AB på 40 miljoner för att täcka det hålet, något som Socialdemokraterna då röstade nej till.

– Vi tycker att det är rimligt att bolagen står för en del av den kostnaden. Det är även särskilt viktigt att i framtida budgetar räkna med ett årligt överskott på två procent för oväntade utgifter. Att då lägga en budget för 2019 som går 48 miljoner minus är inte att ta ansvar för Sundbyberg, säger han.

Peter Schilling (S) menar att man planerade att kunna spara in de planerade 23 miljonerna utan att ta hjälp av utdelningar från bolagen.

– Men det går inte att effektivisera så mycket som 64 miljoner så vi täcker nu delar av underskottet genom utdelningar, hur mycket det blir är inte klart än, säger han.

Kommunen har även tagit hjälp av SKL för att att genomlysa kommunens ekonomi och ta fram ett handlingsprogram.