ANNONS

Kommunen sparar – inget nattis för Ingrid, 1,5 år

Märta och Ingrid Björling drabbas när "nattis" försvinner
Ingrid Björling brukar nattas hemma av förskolepersonal när mamma Märta jobbar.
Ingen barnomsorg på kvällar, nätter och helger – så har Danderyds kommun beslutat att spara in 1,4 miljoner nästa år.
En av sju familjer som drabbas är Märta Björling och dottern Ingrid, 1,5 år, som nu måste flytta.
– Hela vår värld rasar.
ANNONS

Den 30 juni försvinner stödet som gjort det möjligt att ha barn i barnomsorg i Danderyd utanför förskolor och fritidshemmens vanliga öppettider.

För Märta Björling, ensamstående mamma till Ingrid, 1,5 år,  var beskedet ett slag i ansiktet.

– Hela vår värld rasar. Vi måste ju flytta till en annan kommun. Jag kan ju inte byta yrke, i alla fall inte på ett halvår, säger hon.

– Jag blir jätteledsen. Ska inte ensamstående med skiftjobb kunna bo i Danderyd?. Vi måste också få finnas.

Helt beroende av ”nattis”

Märta är akutläkare och jobbar skift på Södersjukhuset, och 70-80 procent av hennes pass är förlagda på annan tid än dagtid. Hittills har hon beviljats barnomsorg på kvällar, nätter och helger av Danderyds kommun, mot en avgift som motsvarar en heltidsplats på förskolan.

Jag blir jätteledsen när de inte ser att vi också måste få finnas

Märta Björling, Danderydsbo

– Jag är helt beroende av att någon har henne på nätterna. Det är inte hållbart att släkt och väner ska passa henne 30 timmar i veckan. Jag kan inte lita på att de ska fungera, och jag måste kunna planera för två år framöver.

När Märta jobbar kväll lämnar hon Ingrid på förskolan klockan 12. Vid 17 följer en personal med Ingrid hem, ger henne mat, nattar henne och stannar tills Märta är hemma runt 02, eller sover över.

ANNONS

13 barn drabbas

Det är totalt sju familjer med totalt 13 barn i Danderyd som drabbas. Alla vårdnadshavare som nu blir utan barnomsorg har yrken inom vården.

– Ja. Det vanliga är att man jobbar i hemtjänsten eller sjukvården. De är sjukvårdsbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor eller läkare,  säger Lena Wallin som är kvalitetscontroller på Bildnings- och omsorgsförvaltningen.

Politikerna prioriterar dagtid

Monica Renstig (L) är ordförande i Utbildningsnämnden, som fattade beslutat om att dra in stödet och på så sätt spara 1,4 miljoner per år.

– Vi var ju tvingade att spara och då ställs prioriteringar mot varandra. Vi är väldigt noga med att prioritera kärnverksamheten, alltså det som är dagtid på förskolan och den personal som arbetar där, säger hon.

På det här sättet blir det svårt för Märta och andra som arbetar skift i vården, att bo i Danderyd. Hur ser du på det?

– Jag beklagar det men det är det här beslutet som vi har fattat. Och det brukar finnas andra möjligheter. Att själv anställa barnvakt och dra av rutavdrag. Barnet har kanske en far? Det finns möjligheter att lägga om arbetstider. Det finns massor av möjligheter.

”Fatta de som har ett dåligt betalt jobb. Hur ska de klara sig?”

Märta Björling

Märta  är inte nöjd med svaret.

– Men det är ju för att vi inte har partners som vi får nattis beviljat. Och privat barnvakt via företag kostar 3000 kronor per natt efter rutavdrag…Jag har inte råd med det.

Planen är att köpa en lägenhet i Bromma eller Enskede där det finns ”nattis”.

– Jag är läkare, jag har en okej lön och har råd att köpa lägenhet någon annanstans. Fatta de som har dåligt betalt jobb. Hur ska de klara sig?

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.