ANNONS

Kommunen inför ordningsvakter i Jakobsberg

ordningsvaket
Ordningsvakter ska synas i centrum från 1 februari.
Området kring Jakobsbergs station och centrum har länge beskrivits som en av de mest otrygga platserna i kommunen. Nu anställer kommunen två ordningsvakter som ska hålla koll på området under kvällar och helger.
ANNONS

Inom ramen för Järfällas trygghetsavdelning ska nu två ordningsvakter anställas, för att patrullera området kring Jakobsbergs station och centrum på kvällar och nätter. Planen är att de ska vara på plats redan den 1 februari.

Beslutet har tagits tillsammans med polisen, och ordningsvakterna som arbetar på förordnande från polisen har betydligt större befogenheter än de väktare som finns på plats idag.

– Det är för att möta upp den känsla av otrygghet som finns. Vi lägger oss inte i om den känslan är befogad eller obefogad och tittar inte på brottstatistik, utan finns en känsla av otrygghet ska den tas på allvar, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han är noga med att betona att ordningsvakterna ska ses som en del i en större helhet, där nattvandrande vuxna, fler trygghetsvärdar och väktare ingår.

– Att bara bara sätta in ordningsvakter eller fler poliser är inte lösningen, utan det krävs ett preventivt arbete ner på förskolenivå. Dessutom är sånt som vuxennärvaro viktigt, med öppna restauranger och caféer där människor rör sig ute. Ju fler som är ute och rör på sig desto bättre. Otryggheten har ofta att göra med att det är stängt och mörkt, säger Claes Thunblad.

Ordningsvakterna blir kvar åtminstone under våren, men insatsen ska utvärderas löpande. På sikt säger Claes Thunblad att det viktigaste för att motverka såväl otrygghet som kriminalitet är att utveckla centrala Jakobsberg.

– Fler människor ger underlag till fler restauranger och caféer som har öppet kvällstid, och det är det som skapar trygghet. Sveriges otryggaste plats är Stureplan men få känner sig otrygga där, därför att så många människor är ute. Så funkar vi människor, säger Claes Thunblad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.