ANNONS

Kommunen tar över Lavendelgården

Arkivbild.
Arkivbild.
Upplands Väsby kommun börjar arbeta med särskilda hemtagningsteam för en snabbare hemgång efter sjukhusvistelse. Därför tar de över driften av Lavendelgården när avtalet går ut den 1 april 2018.
ANNONS

Idag driver Aleris boendeverksamhet i Lavendelgården på Dragonvägen. Men i och med krav på en säkrare hemgång efter sjukhusvistelse från landstinget behöver rutinerna omarbetas för att personer snabbare ska komma hem. Vid årskiftet kommer en ny lag att börja gälla som ställer krav på en tidigare hemgång med säkrare överföring av information.

– Vi lägger om processen och då blir det lättare i egen regi, säger Ann-Christin Martens (S), ordförande i social- och äldrenämnden.

De boende och personal på boendet kommer att stanna efter övertagandet. Det är framförallt hälften av platserna som är till för korttidsboende som påverkas av de nya rutinerna men i och med att hela verksamheten delar viss personal tar kommunen över hela Lavendelgården.

Är kommunen nöjda med Aleris?

– Ja absolut, det är inget sånt som ligger bakom beslutet. Det här är ett nytt sätt att jobba och då behöver vi ha kontroll över det helt enkelt, säger Martens.

Vårdboendet är inriktat mot vuxna inom områdena samsjuklighet, psykiatri, demens och olika somatiska sjukdomar samt avlösningsplatser.

Enligt kommunens bedömning lämpar sig verksamheten bäst för kommunalregi eftersom behovet kan variera efter tid. Möjligheten att anpassa verksamhetens sammansättning försvåras om verksamheten upphandlas. Platserna kan behöva ändras med mer utrymme för demens eller någon annan av verksamheterna.

Kommunen kommer att överta driften av Lavendelgården när avtalet med Aleris löper ut den 1 april. Aleris har idag ett vårdboende i lokalerna med 42 lägenheter varav hälften är platser för korttidsboende. Aleris har skött driften sen 2010.

De nya hemtagningsteamen har redan börjat arbeta i kommunen. Istället för att en vårdplan tas fram på sjukhuset får personen komma hem tidigare och får utökat stöd till en början. Hemma görs en bedömning om hur mycket hemtjänst som kommer att behövas framöver.

ANNONS

– En del är oroliga på sjukhuset och tror att de kommer behöva mer hjälp när de kommer hem än vad som faktiskt krävs. Andra missbedömer sin förmåga och vill ha mindre hjälp än vad de behöver. på det här sättet får vi rättvisare och ordentligare bedömningar, säger Martens.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.