Kommunen överklagar dom om rektor

Just nu är fd. rektorn formellt återanställd i kommunen.
Just nu är fd. rektorn formellt återanställd i kommunen.
Vallentuna kommun överklagar domen om före detta Bällstabergsrektorns avsked.
Rätten struntade i bevisningen menar kommunens advokat.
Men det är långt ifrån avgjort vem som segrar i striden.

Det såg ut som om före detta Bällstabergsrektorn Bo Östenius skulle gå segrande ur striden med Vallentuna kommun om hans avsked när han vann stort i tingsrätten häromveckan. Domen skulle betyda att kommunen tvingades betala miljontals i skadestånd och utebliven lön till Östenius.

Efter domen beskrev Östenius advokat och rådgivare Michael Fischbien Östenius som ”en hjälte” som stod upp mot kommunen och vann.

Men nu överklagar Vallentuna kommun domen.

– Man överklagar inte om man inte tror att man har en chans att vinna, säger Anders Elmér, kommunens advokat.

Han menar att tingsrätten har bedömt situationen fel och inte tagit hänsyn till den omfattande bevisning kring rektorns ekonomiska förehavanden som Vallentuna kommun presenterat.

– Efter alla omständigheter och händelser är det märkligt att tingsrätten anser att det inte fanns giltiga skäl för avsked. Beslutet att överklaga är taget i samråd med vårt juridiska ombud, säger Parisa Liljestrand (M) kommunalråd i Vallentuna kommun i ett uttalande på kommunens hemsida.

Men ännu är utgången långt ifrån säker och ärendet riskerar att dra ut på tiden. Kommunen söker nu prövningstillstånd hos Arbetsdomstolen.

Om Arbetsdomstolen ger provningstillstånd och går med på att ta upp fallet igen hålls en ny rättegång. Det kan dröja ända till nästa höst, enligt Anders Elmér.

Om det blir en ny rättegång ska arbetsdomstolen ta ställning till samma material som Tingsrätten gjort. Vittnesförhör spelas i huvudsak upp från videoupptagningar.

Bo Östenius var en tongivande rektor på Bällstabergsskolan. Han hade stort fokus på digitaliserad inlärning.

Samma dag som han blev avstängd från sitt jobb blev han knivhuggen på skolan när han skulle avvisa en person som hotade en elev. Kommunen anses ha hanterat Östenius synnerligen bryskt i samband med detta..

När hans arbete granskades rullades brister i den ekonomiska hanteringen upp.