ANNONS

Ginger vann mot kommunen – får behålla personlig assistent

stss, Vann mot kommunen, fick tillbaka sina assistanstimmar. Ginger Lingvallpersonalaga assistent Susanne Dibba.
Susanne Dibba och Ginger Lingvall på en solig promenad i Bredäng. Foto: Christian Lärk
Ginger Lingvall, 74 år, har en hjärnskada, är blind och hörselskadad.
Tidigare hade hon 74,5 timmar i veckan med personlig assistent. Men plötsligt ville kommunen ville ta bort allt. Nu får Ginger rätt.
– Jag är jättelycklig, säger hon.
ANNONS

Som Mitt i Söderort tidigare berättat har Bredängsbon Ginger Lingvall en hjärnskada sedan födseln. Enligt läkarintyg är hon blind och har nedsatt hörsel och känsel. Hon har balanssvårigheter och svårt att orientera sig både inomhus och utomhus och kan inte förstå människor som pratar med dialekt eller brytning. Hon också svårt att fungera i röriga miljöer.

stsl, bredäng, ginger, personlig assistans. Ginger Lingvall blir nekad personlig assistans och erbjuden hemstjänst istället. Något hon själv och hennes personliga assistent är mycket kritiska mot. Ginger är synskadad, hörselskadad, har problem me

Ginger dricker kaffe vid köksbordet i Bredäng. Foto: Christian Lärk

Sammantaget gör hennes svårigheter att hon är beroende av ledsagning och personlig assistent både inomhus och ute menar läkarna.

Försäkringskassan bedömde 2007 att hennes problem var så stora att hon fick rätt till personlig assistent 74,5 timmar per vecka.

Timmar plockades bort

Men sedan hennes ärende fördes över till Skärholmens stadsdelsförvaltning 2010 ändrades allt. Skärholmens stadsdelsförvaltning har sedan dess successivt plockat bort hennes timmar med personlig assistent. Förra året meddelade de att de ville ta bort dem helt och ersätta med några timmars hemtjänst, trots att fallet redan prövats i förvaltningsrätten 2015 då de fick avslag.

Att förlora sin assistent skulle för Ginger Lingvall vara en katastrof.

– Det skulle ta livet av mig om de tar bort min assistent, det går inte. Jag kan inte läsa eller skriva. Jag kan inte ens ringa ett telefonsamtal själv, sa hon till Mitt i Söderort i december.

ANNONS

Ginger fick rätt i förvaltningsrätten

Ginger Lingvall överklagade ännu en gång beslutet till förvaltningsrätten och nu har hon fått rätt. I sitt utlåtande skriver de ”Utredningen i förevarande mål ger inte stöd för att hennes situation därefter skulle ha förändrats till det bättre. Det saknas därmed skäl att nu göra någon annan bedömning än den förvaltningsrätten gjorde 2015”.

– Jag är jättelycklig och känner mig lättad. Det innebär en trygghet för resten av mitt liv. Nu kan de inte ta ifrån mig det här en gång till, säger Ginger Lingvall.

stss, Vann mot kommunen, fick tillbaka sina assistanstimmar. Ginger Lingvallpersonalaga assistent Susanne Dibba.

Efter promenaden tar Ginger och hennes personliga assistens Susanne Dibba en paus. Foto: Christian Lärk

Men det finns fortfarande en viss oro. Skärholmens stadsdelsförvaltning har meddelat att de nu ska utreda hur många timmar hon är i behov av.

– Jag skulle vilja ha tillbaka de 74,5 timmar som jag hade fått beviljade från början, nu har jag bara 47,5, säger Ginger Lingvall.

Personlig assistent

Hennes personliga assistent Susanne Dibba tycker att stadsdelsförvaltningen borde nöja sig nu.

– Jag har ifrågasatt vad det är för utredning de ska göra, de har ju inte gjort annat i ett år nu än att utreda och de vill att vi kommer in med nya intyg fast vi redan har gett dem allt. Om de undrar om Ginger har något vårdbehov så kan de ju bara komma hit själva och titta. Vi vill att Ginger ska få tillbaka den tid som de har tagit ifrån henne utan några grunder, säger hon.

Mitt i Söderort inväntar svar från Anna Toll, verksamhetschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.