ANNONS

Kommunen plogar inte – då fixar Anders isbanan

Anders handplogning uppskattas av många i Tullinge.
Anders handplogning uppskattas av många i Tullinge.
Isen i Tullingesjön plogas inte på vintern – till mångas stora förtret.

Anders Sandström från Tullinge har bokstavligen tagit saken i egna händer.
ANNONS

Snön knastrar och ligger packad på Tullingesjön, solen skiner starkt och himlen är nästan isblå. Runt hela sjön syns spår efter skidor och promenadskor. I närheten av sjöns lilla ö syns något ovanligare, här har Tullingebon Anders Sandström med skyffel plogat en rink på cirka 30 gånger 40 meter.

– Det är lite konstigt egentligen att kommunen inte åker ut hit och plogar också. Det är långt för barnen att åka ut till Lida för att åka skridskor, och så är det sportlov snart. Det vore bra om man plogade även här, säger han.

Det var i början av januari som han tog på hockeyrören och gav sig ut och började ploga. Han har också hunnit köpa dit två små hockeymål.

– Först plogade jag en rund stor bana, sedan kom snön och jag fick skotta igen. Senare blev det en rink. Det har varit väldigt mycket folk och barn och åkt här ute. Det hade kunnat bli en rejäl isbana här om man fick lite hjälp med maskiner, säger Anders Sandström.

Han tror att kommunen inte vågar köra ut med sina maskiner på sjön.

Där menar man dock att plogning behöver planeras och budgeteras.

– Nu låter jag lite tråkig men allt handlar om en helhet, om hur mycket pengar vi har och vilka maskiner som finns tillgängliga, säger Roger Vintemar, verksamhetschef för idrott och anläggningar i Botkyrka.

Samtidigt tycks det finnas möjligheter för vinteraktiviteter i framtiden.

– Vi håller på att ta fram ett underlag för mer spontanidrott för vintertid, det är något vi har ambitionen att jobba vidare med i år, säger Roger Vintemar.

ANNONS

Enligt honom kan fler ställen komma att plogas i framtiden, om man bara får till en arbetsstruktur för det.

För Anders Sandström fortsätter än så länge plogandet med skyffel och skridskor på fötterna.

– Det är flera andra som hoppat in och hjälpt till. När ishallen i Tullinge rasade blev det ett större behov att kunna åka någonstans, säger han.