ANNONS

Så ska kommunen hugga privata hyresrätter

sollentunahem
Sollentunahem ska förmedla var tionde hyresrätt som byggs av privata bolag i Sollentuna.
I framtiden ska kommunen förmedla kontrakten för 10 procent av alla privata hyresrätter som byggs i Sollentuna.
Syftet är att säkra tillgången på lägenheter för sociala behov – och i Väsjön har kommunen redan förhandlat med byggherrarna.
ANNONS

Sollentuna kommun växer snabbt, och samtidigt har Sollentunahems bestånd av hyresrätter minskat de senaste åren. För att säkra tillgången på lägenheter för sociala behov har kommunen en ny strategi.

I förhandlingar med byggherrar ska kommunen ställa ett motkrav om att Sollenunahem ska få rätten att förmedla upp till 10 procent av alla nybyggda privata hyresrätter i Sollentuna.

– Historiskt har Sollentunahem stått för en så stor andel av beståndet av hyresrätter i kommunen att det här inte har varit aktuellt, säger Lars Keski-Seppälä på kommunledningskontoret i Sollentuna.

Eftersom nybyggda lägenheter har högre hyror finns det en ambition om att de nybyggda lägenheterna i stor utsträckning ska förmedlas till befintliga hyresgäster inom Sollentunahem – för att äldre lägenheter med lägre hyror ska frigöras.

Det första exemplet på detta finns i Väsjön. Där ska Bonava bygga cirka 230 hyresrätter med start 2019 – och efter förhandlingar kommer Sollentuna kommun få rätt att förmedla, hyra och disponera 10 procent av dessa.

ANNONS

Att uppmuntra ovan nämnda flyttkedjor – där hyresgäster byter äldre, billigare lägenheter mot nya, dyrare – har Sollentunahem gjort på eget initiativ sedan 2016. Men hittills har man varit begränsad till den nyproduktion som bolaget gjort i egen regi.

Ett exempel är kvarteret topplocket i korsningen Bagarbyvägen-Bygdevägen i Tureberg. Där fick befintliga hyresgäster i Sollentunahem förtur till 40 av de 120 lägenheterna som bolaget byggt.

– Det är ett sätt att stimulera människor att välja bostäder som är bättre anpassade för deras behov. Det kan vara äldre människor som bor i lägenheter utan hiss, eller personer med utflugna barn som bor större än vad de egentligen behöver. Det har goda effekter på rörligheten, säger Martin Lindfors, vd på Sollentunahem.

ANNONS