ANNONS

Kommunen får rätt i bostadskonflikt

Förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten ger kommunen rätt – måste inte tillhandahålla bostäder.
Mikael T Eriksson (M): "Domen visar att Sundbyberg har agerat efter gällande lagstiftning"
Mikael T Eriksson (M): "Domen visar att Sundbyberg har agerat efter gällande lagstiftning"
Under våren har kommunen, och bostadsbolaget Förvaltaren, legat i konflikt med flera familjer som blivit utan bostad. Nu ställer sig Förvaltningsrätten på kommunens sida – Sundbyberg behöver inte tillgodose medborgarna med bostäder.
ANNONS

I ett av flera uppmärksammade fall där korttidskontrakt hos Förvaltaren har sagts upp, gick det hela vägen till Förvaltningsrätten. Detta efter att en kvinna överklagat socialnämndens beslut om att inte bevilja henne tillfälligt boende.

Nu har Förvaltningsrättens dom kommit, och rätten ställer sig på kommunens sida. I domen står bland annat att, även om medborgarna har rätt till försörjningsstöd som ska täcka skälig boendekostnad, ”har socialtjänsten ingen skyldighet att tillhandahålla själva bostaden åt bostadslösa i allmänhet”.

I särskilda situationer, där någon står utan tak över huvudet och ”behovet inte kan tillgodoses på annat sätt kan socialtjänsten vara skyldig att ordna logi”. Förvaltningsrätten uppfattar inte att kvinnan i målet befinner sig i en sådan särskild situation. Detta trots att kvinnan inte får bostad genom bostadskön eftersom hennes inkomst är för låg.

– Vi gör allt som står i vår makt för att hjälpa folk att hitta en bostad och kunna stå på sina egna ben. Däremot kan vi inte ta ansvar för om någon skriver under ett korttidskontrakt – för de tar slut. Förvaltningsrättens dom visar att Sundbyberg har agerat efter gällande lagstiftning, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

Mitt i Sundbyberg har försökt nå någon av de drabbade familjerna utan att lyckas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.