ANNONS

Kommunen satsar på elbilar för alla

Jonas Qvarfordt vid en av de tre laddningsstationerna för elbilar som finns i kommunen.
Jonas Qvarfordt vid en av de tre laddningsstationerna för elbilar som finns i kommunen.
Elbilarna laddas i Mörby centrums varmgarage.
Elbilarna laddas i Mörby centrums varmgarage.
Fyra elbilar och en etanoldriven bil. Danderyd är en av få kommuner i länet som satsar på alternativa bilar i sin bilpool.

– Vi vill underlätta för invånarna att vara miljövänliga, säger Jonas Qvarfordt, vid kommunen.
ANNONS

– Bilar kommer alltid finnas kvar. Därför pratar vi mycket om hur man kan hitta alternativa färdmedel och hur vi kan få alla att hjälpas åt, säger Jan-Erik Alenbrand, näringslivschef i Danderyd.

Kommunen har därför nu satsat på att vara i framkant. För drygt en månad sedan startade kommunen en bilpool, där fyra elbilar och en etanolbil ingår. Tanken är att fordonen ska kunna användas av alla invånare.

– Det är jättekul att vi har tagit det här initiativet i Danderyd. Vi vet att det finns några få kommuner i länet som har tagit liknande initiativ, säger Jonas Qvarfordt, miljösamordnare vid Danderyds kommun.

Arbetet startade redan förra året, och är kopplat till kommunens miljömål, som innebär just att anställda ska ha miljövänliga alternativ inom räckhåll.

– Vi har ju haft egna bilar för kommunens verksamheter. Nu tog vi ett nytt grepp och ville våga oss på något som även Danderyds­borna skulle ha användning av.

Kommunen drog igång en upphandling, aktörer fick lämna in anbud och en bilpool startades. Dagtid på vardagarna är bilarna knutna till kommunens anställda och på kvällar och helger ska privatpersoner även kunna boka upp sig.

– Vi hoppas verkligen att vi kan minska trafiken och bullerproblematiken med det här. Målet är ju att vi ska ha en fossilfri bilflotta år 2030 – då måste vi alla ta ett steg ditåt, säger Jonas Qvarfordt.

Kommunen äger i dag cirka 25 vanliga bilar, och om bilpoolen fungerar bra är tanken att garaget i framtiden ska utökas med fler miljövänliga bilar.

Det företag som vann upphandlingen var Bilpoolen, som även har en liknande lösning i bland annat Botkyrka.

ANNONS

– Systemet fungerar bra där med att just dela mellan tjänstemän och privatpersoner. Det är ju på helger och kvällar som privatpersoner har användning av en bil, säger Håkan Nilsson, verksamhetsansvarig vid Bilpoolen.

Möjligheterna att boka en bil för privatpersoner finns snart i framtiden – det saknas bara en dosa.

– Eftersom bilarna står i ett garage måste vi skaffa en kortläsare så att folk kan komma in i garaget på helger och kvällar.

Fakta

Flera personer delar på en bil

En bilpool innebär att personer, eller organisationer, delar på en eller flera bilar.

Den 1 juni startade den första bilpoolen i Danderyd.

Kommunen använder bilarna för sina tjänsteresor vardagar under kontorstid. Övrig tid är de tillgängliga för allmänheten.

Det finns tre laddningsstationer i kommunen.

Efter ett år ska försöket med bilpool utvärderas.

Källa: Danderyd kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.