ANNONS

Kommunen: Det är skolans ansvar

Maja Mokwa kommer inte in i skolans entré. Där saknas en ramp.
Maja Mokwa kommer inte in i skolans entré. Där saknas en ramp.
Källskolan måste tillgänglighetsanpassas för att eleven Maja Mokwa ska kunna gå kvar. Men kommunen och skolan är inte överens om vem som har ansvaret.
ANNONS

Källskolan behöver omfattande förändringar för att eleven Maja Mokwa som sitter i rullstol ska kunna gå kvar. Enligt rektor Bo Nyberg handlar det om miljonbelopp – och det är framför allt ombyggnationer för att ordna en handikapptoalett som kostar.

Eftersom Källskolan är en friskola är det enligt kommunen skolans ansvar att ordna det. Är det någon de ska ta en diskussion med är det i så fall fastighetsägaren, Upplands-Bro Kommunfastigheter AB, och inte kommunen menar Kaj Söder på utbildningskontoret.

– Varje huvudman är ansvarig för den fysiska lärmiljö som de har verksamhet i, säger Kaj Söder som är utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

Enligt honom vore det orimligt om kommunen skulle ta ansvar för miljön i skolor som inte tillhör kommunen.

– Bara i grundskolan har vi 450 elever som är folkbokförda i Upplands-Bro kommun men som går i skola med andra huvudmän. För oss är det en tydlig linje där – att den verksamhet där eleven går är ansvarig för den fysiska miljön, säger Kaj Söder.

Källskolans rektor Bo Nyberg är av en annan uppfattning. Kostnaderna för anpassningarna skulle bli så stora att skolan inte klarar av det säger han. Särskilt efter att man nyligen fått bygga upp en helt ny skolbyggnad för låg- och mellanstadiet efter en anlagd brand förra året.

– Enligt våra jurister är lagen skriven så att det är kommunen som ska bekosta det. En kommun måste ha en större möjlighet att lösa en sådan här sak än en liten friskola med 200 elever, säger Bo Nyberg.

Han säger också att kommunens beslut kommer att överklagas.

– Nu försöker vi få en överenskommelse, annars får vi göra en ny ansökan till våren.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.