ANNONS

Värmdö kommun sparar in på Casper – får inte stöd

I vattnet känner sig Casper Hafvström självständig.
I vattnet känner sig Casper Hafvström självständig.
Han har redan tagit fajten med kommunen en gång. Nu är det dags igen.
Han har redan tagit fajten med kommunen en gång. Nu är det dags igen.
Redan för tre år sedan drog Värmdö kommun in rullstolsburne Casper Hafvströms rätt till ledsagning. Han överklagade och kommunen tvingades backa. Nu blir han av med stödet igen.
ANNONS

Ett medfött ryggmärgsbråck har gjort att 27-åriga Casper Hafvström suttit i rullstol sedan han var liten.

– Jag är förlamad från bröstkorgen och ner och kan inte stå, gå eller ens sitta utan ryggstöd. Om jag skulle ramla så kommer jag inte upp själv, säger han.

Om jag skulle ramla så kommer jag inte upp själv

Casper Hafvström

Det bästa han vet är därför att vara i vatten, där han känner sig som självständigast. Han har deltagit i simtävlingar sedan han var elva år och under en period tillhörde han handikapplandslaget.

– Det är en frihet att vara i bassängen. Där känner jag mig som rörligast. Dessutom kräver min skada regelbunden fysisk träning för att jag ska må bra, säger han.

Men nu hotas både Casper Hafvströms tid i bassängen och hans övriga aktiviteter när Värmdö kommun minskat hans assistanstimmar.

Minskar antalet timmar

Läkarutlåtanden menar att Casper behöver hjälp flera gånger per dag och enligt lagen om stöd och service (LSS) har han rätt till ledsagning för att kunna delta i sociala aktiviteter.

Trots det fick han i slutet av november besked om att kommunen minskar antalet timmar från 61 timmar per månad till 15 timmar per månad.

– Jag simmar normalt 12 pass i månaden. Nu räcker timmarna till fem pass, säger han.

ANNONS

Det är inte första gången Värmdö kommun försökt minska Casper Hafvströms lagliga rätt till hjälp. 2012 blev hans ledsagning helt indragen. 61 timmar i månaden förvandlades plötsligt till noll.

– Värmdö kommun ansåg att jag inte hade något hjälpbehov överhuvudtaget, säger han.

Beslutet överklagades dock till kammarrätten och efter cirka två år fick Casper Hafvström tillbaka sina ledsagningstimmar.

Casper Hafvström kämpar för att få leva fullt ut, säger han. Foto: Elin Björk.

Nu skriver kommunen i sitt beslut att ledsagarservice är till för att bryta isolering och att Casper, som bor med sin mamma och styvpappa, tränar och studerar till fritidspedagog, inte behöver fler än 15 timmars ledsagning i månaden för att tillgodose sina sociala behov.

– Meningen med LSS är att insatserna ska göra att man ska kunna leva som vem som helst. Gå till frissan, komma ut på promenader och så vidare. Gör man redan det så kanske man inte har samma behov. Vi tittar på helheten, om personen socialt isolerad och gör en bedömning utifrån det, säger Veronica Östlin, avdelningschef inom LSS i Värmdö kommun.

Den som med hjälp av ledsagning lyckats bryta sin isolering kan vid nytt beslut förlora sina timmar – och åter bli isolerad?

– Vi tittar på vilket behov som finns just nu, säger Veronica Östlin.

”Tvingade att se över det här”

Jan Dolk.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden säger att kommunen måste spara pengar och därför inte kan vara lika generösa med ledsagning som tidigare.

– Vi har legat ganska högt när det gäller servicenivån och också kostnaderna jämfört med andra jämförbara kommuner och känt oss tvingade att se över det här. Det kan möjligtvis drabba enskilda på det här sättet som du beskriver. När vi ska spara så är det alltid på någon annans bekostnad, säger han.

Samtidigt tycker han att fallet med Casper Hafvström är ”anmärkningsvärt”.

– Här måste man tänka med både hjärta och hjärna. Det gäller en person i en ålder där det är viktigt med ett rikt socialt liv. Om fallet överklagas och prövas i nämnden så kommer jag att vara lyhörd, säger han.

”Vill leva som alla andra”

Casper Hafvström tillbringar mycket tid i sitt hem. Foto: Elin Björklund.

Casper Hafvström är besviken på sin hemkommun.

– De försöker spara pengar på de människor i samhället som lever under sämre förhållanden än gemene man. Det känns fruktansvärt tråkigt att marginaliseras som människa. Jag vill att Värmdö kommun låter mig leva på lika villkor som alla andra, säger han.

 

Fakta

Så fungerar LSS

LSS, lagen om stöd och service, är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.

Enligt LSS har personer med funktionshinder rätt till ledsagning för att kunna delta i sociala aktiviteter.

Ledsagare hjälper personer med funktionsnedsättning att ta sig från punkt A till B, medan personliga assistenter kan ha som funktion att vara personens armar och ben.

Källa: Socialstyrelsen