ANNONS

Kommunen sa nej till Staffans snipa

Staffan Lundmarks snipa
Staffan Lundmark tycker att kommunen borde tagit emot hans båt.
”Österåker ska vara en skärgårdskommun i världsklass” står det i kommunens vision. Det tog Österskärsbon Staffan Lundmark fasta på och erbjöd därför sin båt som gratis offentlig utsmyckning. Men efter en lång process sa kommunen nej.
ANNONS

– Det tog lång tid.  Jag föreslog det nån gång i vintras. Sedan hände inget och sedan kom ett besked att: Nä, det är inget för dem, säger Österskärsbon Staffan Lundmark.

– Jag tycker fortfarande att de borde tagit chansen.

Det var i januari som Staffan skrev ihop sitt medborgarförslag: Kommunen skulle få familjens snipa, en 7,5 meter lång Sandvik 25 med plastskrov och träöverbyggnad, gratis.

Staffan Lundmarks snipa

Staffans snipa,en 7,5 meter lång Sandvik 25.

Staffans tanke var att kommunen kunde ställa upp den någonstans vid infarten till Åkersberga eller i stadsmiljön för att förstärka bilden av Österåker som skärgårdskommun. Men efter att ärendet gått mellan fullmäktige och kommunstyrelsen och nu tillbaka till fullmäktige stod det klart att det skulle bli nej.

”Inte trafiksäkert”

Kommunstyrelsen hänvisade till samhällsbyggnadsförvaltningen som ansåg att det inte var lämpligt ”ur trafiksäkerhetssynpunkt” och dessutom ryggade för underhållskostnaden. Dessutom skriver kommunstyrelsen att Österåkers skärgårdsförankring redan ”i viss mån tillgodoses med befintliga utsmyckningar”.

Jag tycker fortfarande att de borde tagit chansen

Staffan Lundmark

– Det finns ju sjötermer på gator och något sjömärke och så, men det tycker inte det räcker i den snabbt växande staden. De säger i sin vision att vi ska vara en skärgårdskommun i världsklass. Men det ser inte jag, säger Staffan Lundmark.

ANNONS

Båten är nu bortskänkt till en privatperson.

– Det var 35 som var intresserade och den förste som kom fick den. Vi gjorde avslut på stående fot, säger Staffan.