ANNONS

Kommunen tror på linbana till Väsjön

Politikerna i Sollentuna går vidare med planerna på en linbana mellan Väsjön och Häggvik.

– Den är ett briljant komplement till busstrafik, säger Thomas Ardenfors (M).
ANNONS

Att försörja 3 000 nya kommuninvånare i spårtrafiklöst land med kollektivtrafik har varit en av Sollentuna kommuns största utmaningar i planeringen av det nya bostadsområdet runt Väsjön.

I april förra året kunde Lokaltidningen Mitt i avslöja att Sollentuna kommun funderat på att lösa det genom att bygga en linbana från Väsjön till Häggvik station.

Förra veckan tog det uppmärksammade förslaget ytterligare ett steg, och ett stort sådant, mot att bli verklighet. På kommunsvenska heter det att politikerna har ”gett kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram ett planprogram för ett framtida linbanesystem”.

– Linbanan är ett koncept som är säkert och bekvämt och byggt på ett maskineri som är byggt för väldigt ogästvänliga miljöer. Varken lövhalka eller ishalka är något problem, det håller för alla väder i Sverige, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet.

Nästa steg i processen blir att hitta en lämplig sträckning. I konsulternas rapport, som Lokaltidningen Mitt i berättade om i höstas, presenterades tre olika förslag – varav ett innehåller en extra station på vägen.

– Jag skulle inte bli förvånad, det skulle skapa fantastiska exploateringsmöjligheter, säger Thomas Ardenfors.

ANNONS