Kommunen kunde ge alla ungdomar sommarjobb

419 ungdomar sommarjobbade 2017 inom Sundbyberg stad.
419 ungdomar sommarjobbade 2017 inom Sundbyberg stad.
Alla ungdomar som sökte de kommunala sommarjobben i år, fick ett jobb. Nästan var tredje ungdom jobbade dessutom på ett annat jobb utanför staden under sommaren, visar kommunens utvärdering av årets sommarjobbssatsning.

Under 2017 kunde alla som gått ut 9:an, 1:an och 2:an på gymnasiet erbjudas jobb genom stadens sommarjobbssatsning, visar kommunens utvärdering.

Nytt för i år var att sommarjobbsperioden förlängdes från två till tre veckor, för att fler ungdomar skulle hinna komma in i jobbet.

Kommunen införde även en obligatorisk CV-skola, krav på att bifoga ett CV och ett personligt brev när man ansökte om de kommunala sommarjobben och att ungdomarna också sökte minst ett jobb utanför staden.

– Vi vet att sommarjobb är viktiga för att erbjuda en första fot in på arbetsmarknaden. Därför är det glädjande att alla som sökte jobb kunde erbjudas sommarjobb, och att nästan var tredje ungdom sommarjobbat utanför stadens regi, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd.

Positiva till hårdare krav

Några av sommarjobbarnas kommentarer i utvärderingen var att de nya hårdare kraven gjorde att jobbet kändes mer seriöst och ”på riktigt”.

”Väldigt bra. Känns mycket mer ambitiöst och som att man får ett riktigt jobb när man faktiskt måste anstränga sig lite, istället för hur det var förut då det snarare kändes som en ”rättighet” att få sommarjobb via kommunen”, skrev en av sommarjobbarna.

”Jag tycker det är bra! Ger oss ungdomar själv en chans att ta ansvar och känna hur det känns att anpassa sig till den riktiga världen i framtiden!”, skriver en annan.

 

Fakta

Sommarjobben 2017 i siffror

  • 449 ungdomar erbjöds sommarjobb 2017, och 30 personer tackade nej till erbjudet jobb.
  • Av de som tackat nej till erbjudet jobb uppgav de flesta att de ordnat sommarjobb på egen hand som orsak.
  • 419 ungdomar sommarjobbade 2017 i Sundbyberg.
  • 93% av arbetsgivarna kan tänka sig att ta emot sommarjobbare även 2018.
Källa: Sundbyberg stad