ANNONS

Kommunen utreder familjecentral i Tyresö

familjecentral
Allt under ett tak. Socialförvaltningen utreder möjligheterna till familjecentral i Tyresö
Ett vallöfte från Moderaterna i Tyresö var att inrätta en familjecentral. Nu tittar man på om den kan få plats på bottenplan av det planerade äldreboendet i Tyresö centrum.
ANNONS

En familjecentral där bland annat barnavårdscentraler och mödravårdscentraler samarbetar under samma tak som till exempel en öppen förskola finns på flera håll i länet, bland annat i Nacka och på Ekerö.

Det har tidigare funnits i Tyresö – men som det ser ut idag finns det ingen. Det vill Tyresö kommun nu ändra på.

Lokaler ska utredas

– Det finns många framgångsrika familjecentraler på andra håll, där man hittar vinster genom att olika verksamheter samverkar. Man kan dela lokaler och samarbeta när det finns specifika behov av olika slag, säger Andreas Jonsson (M), ordförande för socialnämnden.

En första utredning om att inrätta en familjecentral i Tyresö har redan gjorts. Den visade att det fanns intresse från både barnavårdscentraler, mödrahälsovården, socialtjänsten och öppen förskola att vara del i en familjecentral.

Nu ska det utredas hur det rent praktiskt ska gå till. Det prioriterade alternativet är att kunna slå ihop en familjecentral med det planerade bygget av det nya äldreboende i närheten av Tyresö centrum som ska börja byggas under nästa år.

Svar i höst

– Vi ska utreda om vi kan använda det nya huset som vi tänker bygga bredvid vårdcentralen, där det ska bli ett äldreboende. I bottenplan skulle vi kunna ha en familjecentral, säger Andreas Jonsson.

Utredningen som ska komma fram till om det är möjligt att inrätta familjecentralen i bottenplan på äldreboendet ska vara klar någon gång i höst.

ANNONS