Kommunen vill få koll på bussar

Carina Wanneborn önskar sig bättre busstrafik till och från Grindtorp.
Carina Wanneborn önskar sig bättre busstrafik till och från Grindtorp.
Täby kommun har inlett en satsning för att få bättre koll på busstrafiken.

Förhoppningen är nu att kunna undvika situationer liknande den i Östra Byle.

Förändringarna för busstrafiken verkade bra. Det var kommunens politiker och tjänstemän överens om när förslagen presenterades av Arriva. Men det blev inte som man hoppats.

När buss 611 kortades av vid Täbyvägen utbröt i stället protester av sällan skådat slag bland de boende i Östra Byle.

Till slut gav Arriva och SL med sig. Som Mitt i berättat tidigare är det nu klart att linjen ska gå hela vägen till Östra Byle igen, från och med midsommar.

Många har skällt på Arriva. Men även kommunen har fått sin beskärda del av kritiken. Frågan många ställt sig är hur tjänstemän och politiker kunde gå med på förändringarna.

Poa Collins, avdelningschef för gata och park, hävdar att informationen de fick var alldeles för knapphändig.

– Både den politiska ledningen och kommunens tjänstemän har aktivt ställt krav på Arriva och SL om att busslinjenätet ska förbättras men här blev det en försämring, säger Poa Collins.

Förhoppningsvis ska dock liknande situationer kunna undvikas framöver, enligt henne. Sedan i höstas pågår nämligen en särskild satsning för att få en bättre bild av behoven.

– Syftet är att studera busslinjerna och hur de kan kompletteras för att fler Täbybor ska få en bättre busservice, säger Poa Collins.

En särkskild analys av busslinjenätet kommer att tas fram. Just nu finns ungefär 100 000 kronor avsatt för projektet. Arbetet ska innehålla utökade diskussioner med SL och Arriva, men även med näringslivet och Täbyborna.

En som hoppas på förbättringar är Carina Wanneborn från Grindtorp. Hon ska precis kliva på bussen i Täby centrum när Mitt i får en pratstund med henne.

– Jag tycker att det blivit väldigt mycket bökigare att åka buss. Förut kunde vi till exempel åka till Arninge direkt från Grindtorp men det går inte längre, säger Carina Wanneborn.

Hon skulle även vilja se tätare turer till Näsbypark. Det är många som tycker om att åka till centrum där för att handla och alla har inte bil, menar Carina Wanneborn.