ANNONS

Kommunen vill ha nytt kontor

Kommunhuset har blivit omodernt. Här är ett chefsrum.
Kommunhuset har blivit omodernt. Här är ett chefsrum.
Gamla kommunalråd hänger på rad.
Gamla kommunalråd hänger på rad.
Smala korridorer mellan rummen i kommunhuset.
Smala korridorer mellan rummen i kommunhuset.
För snart 30 år sedan invigdes kommunhuset i Vallentuna.

Nu är kommunalrådet sugen på ett nytt hus.

– Jag kan konstatera att kommunen vuxit ur huset, säger Örjan Lid (M).
ANNONS

Vallentunas högsta politiker har börjat drömma om ett nytt kommunhus.

I förra veckan bestämdes att möjligheten att bygga ett nytt modernt kommunhus ska undersökas.

– Kommunens lokaler är inte tillräckligt bra. Jag kan konstatera att vi vuxit ur dem, säger kommunalrådet Örjan Lid (M).

I vindlande smala korridorer, ofta två och två i samma rum sitter kommunens tjänstemän i dag i de två husen på varsin sida om Tuna torg.

Själva kommunhuset invigdes 1986. Lokalerna andas 1980-tal med sina kopieringsrum och små trånga kontor. Huset mitt emot, Tunahuset invigdes på 1970-talet.

Nu är visionen att överge de husen dra österut, till andra sidan järnvägen.

– Här ska det bli mer stadslikt. Ett nytt kommunhus kunde bli en accent i det området, säger Örjan Lid.

Hur ett nytt kommunalhus skulle se ut arkitektoniskt är inte klart. Om det skulle vara högt eller lågt, i trä, plåt eller glas.

– Det är för tidigt att säga, säger Örjan Lid.

ANNONS

Men han målar upp ett framtida Vallentuna centrum där tågbron lyfts upp ännu högre, stationen ligger ovanför marknivå och östra och västra sidan av centrum har förenats och flyter in i varandra under de svävande tågrälsen.

Bara tankar än så länge, påpekar han dock.

I dag finns dock andra fastighetsfrågor att ta tag i. Kommunen har flera 1970-talsskolor som måste underhållas. Värst är det på rivningsmässiga Ormstaskolan. Den ska rivas och i väntan på en nya skola ska elever och lärare jobba i provisoriska paviljonger.

Vad säger du till dem som tycker att det kan sticka i ögonen att man planerar ett nytt kommunhus samtidigt som Ormstaeleverna fått gå i mögliga lokaler?

– Den absoluta rättvisan finns naturligtvis inte. Men det ena utesluter inte det andra. Det finns alltid hål att stoppa i. I en kommun är behovet omättligt. Det behövs skolor, idrottshallar. Allt handlar om avvägningar och man måste få tänka flera tankar samtidigt, säger Örjan Lid.

Fakta

Föregångaren var från 50-talet

Dagens kommunhus ersatte en byggnad från 1950-talet. Där fanns fullmäktigesal och kommunstyrelsesal, arbetsrum för kommunstyrelsens ordförande och några kontorsanställda.

Politikern Elwe Nilsson (M), växte mer eller mindre upp i hus­et då en skolklass inhystes där då Hjälmstaskolan byggdes.