Kommunen vill satsa 25 miljoner på badet

Kommunen vill lägga ett maxbelopp på 25 miljoner på Mörbybadet under tiden ett nytt byggs. Badet vittrar sönder och stenar har ramlat ner, enligt fastighetsnämndens ordförande i Danderyd.
Kommunen vill lägga ett maxbelopp på 25 miljoner på Mörbybadet under tiden ett nytt byggs. Badet vittrar sönder och stenar har ramlat ner, enligt fastighetsnämndens ordförande i Danderyd.
Ett maxbelopp på 25 miljoner vill kommunen lägga på underhåll av Mörbybadet i väntan på nybygge eller totalrenovering. Trots att personalen riskerar att få stenar i huvudet är badet det fräschaste i hela storstockholm, säger Torsten Sjögren (m), fastighetsnämndens ordförande.

Danderyds kommun har redan lagt tiotals miljoner kronor på Mörbybadets mögelskador, som Mitt i skrivit om tidigare. Isoleringsmaterialet har jämställts med kexchoklad av en anlitad konsult och det klorhaltiga vattnet tränger in i betongen. Något måste göras.

Tekniska kontoret bedömer nu att ett maxbelopp på 25 miljoner under en tioårsperiod kan behövs för att hålla badet i gång.
– Alternativet är att rusta det för 60 miljoner men det har vi bestämt oss för att inte göra utan vi ska bygga ett nytt bad. Vi har sagt att om det tar tio år får det kosta 25 miljoner att hålla det vid liv. Det är för att kommunstyrelsen ska få en morot att ta fram ett nytt bad. Ju snabbare vi får upp det nya badet desto mindre pengar behöver vi lägga på att hålla det andra vid liv, säger fastighetsnämndens ordförande Torsten Sjögren (m).

Torsten Sjögren (m), fastighetsnämndens ordförande

Torsten Sjögren (m), fastighetsnämndens ordförande

Finns det några risker för badande?
– Nej, det är det fräschaste badet i hela storstockholm enligt en undersökning.

Vilken då?
– Enligt en badförening i Stockholm. Det var nån gubbe från en simklubb i Stockholm som var på Mörbybadet och simmade med mig och sade att det var det fräschaste badet att bada i.

Isoleringen har jämställts med kexchoklad i en undersökning, är inte det en risk? – Nej, inte för de badande. Det sitter ju i taket och väggarna.

Men betongen släpper in badvatten in till armeringen i dag?
– Jo, men det är inget som tränger in genom badskikten, vattnet tränger in i betongen och armeringen rostar men det kan ju ta 100 år innan den rostar sönder. Allt som inte är bra med badet är det som finns där under. Det är personalen som finns där nere som kan få stenar i huvudet när vattnet sippar ner i källaren. Det är därför som badet är fint för de badande men det är inte bra på lång sikt och inte för personalen så det är därför vi har sagt att vi ska bygga ett nytt bad.

Menar du att personalen lever farligt?
– Nej, inte alls utan det är den här bubbelpoolen där det har rasat några stenar. Stod det någon just när det rasade ner hade det funnits en risk, men det är ingen uppenbar fara för personalen.

Om taket på 25 miljoner godkänns avgörs den 24 november i budgetfullmäktige.