I förra veckan kom beskedet att kommunstyret i Haninge vill namnge den nya simhallen som ska byggas i Torvalla efter Sarah Sjöström.

Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill hedra både den trefaldiga olympiska guldmedaljören och Södertörns simsällskap, där hon tävlar till vardags.

– Men vi har också en förhoppning att det här ska inspirera fler barn och unga att börja simma, säger Nicole Forslund (L), ordförande idrotts- kultur- och fritidsnämnden.

Nu är nästa steg att ta kontakt med Sarah Sjöströms team.

– Vi ska ta reda på hur de ställer sig till förslaget. Vi hoppas de ska tycka det är positivt och det är ju helt klart en förutsättning för att vi ska gå vidare med detta, säger Nicole Forslund.

Sarah Sjöström själv är sig positiv, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

”Framför allt är det kul att det satsas på en ny simhall i Haninge och det skulle vara en ära om de på något sätt vill använda mitt namn. Förhoppningsvis kan det öka intresset för barn och ungdomar att börja simma.”

Det ska byggas en ny simhall i Torvalla.

Det ska byggas en ny simhall i Torvalla.

Angie Gray

Riktlinjer om namn

Men det kanske inte är fullt så enkelt. I kommunens styrdokument kring namn- och adressnummergivning finns en punkt som försvårar förslaget.

"Gator och vägar, allmänna platser, byggnader och anläggningar mm namnges inte efter levande personer" står det i riktlinjerna.

– När vi har haft kontakt med Sarah Sjöström själv och hennes team så kommer vi att se över det naturligtvis, säger Nicole Forslund.

Vad innebär det?

– Vi får se om det finns ett behov av att ändra dem eller inte. Jag kan inte svara på det i dagsläget. Första steget är som sagt att höra vad Sarah Sjöström tycker om det här förslaget.

Nicole Forslund, ordförande idrotts- kultur- och fritidsnämnden i Haninge kommun.

Nicole Forslund, ordförande idrotts- kultur- och fritidsnämnden i Haninge kommun.