ANNONS

Taxikaoset fortsätter trots kommunens löften

Här på Helleborusskolan har man upplevt problemen med uteblivna eller försenade bilar.
Här på Helleborusskolan har man upplevt problemen med uteblivna eller försenade bilar.
Tidigare i höstas sa kommunen att de la ner sitt hjärta för att åtgärda problemen med skolskjutsen – men mycket av problemen kvarstår.
– Barnen kopplar ihop stressen med taxiresorna med skolan, säger Ewa Jawerth på Helleborusskolan.
ANNONS

I början av hösten larmade föräldrar om att skoltaxin i Täby var under all kritik. Kommunen menade att det berodde på inkörningsproblem och att de hade god dialog med entreprenören och de la ner hela sin själ i att åtgärda problemen så fort som möjligt.

Men nu har en av föräldrarna hört av sig igen och säger att det fortfarande inte fungerar.

– Jag orkar inte hålla på och klaga på kommunen längre, det tar för mycket tid, säger föräldern Mats Crona.

De senaste veckorna har bilen inte dykt upp – av tre dagar av fem. Och när de kommer försent så ringer de inte.

 Varje morgon oroas min son över ifall taxin ska komma eller inte och om han därmed ska bli sen till skolan igen. När taxin är sen ringer de inte och meddelar detta och då raseras hela schemat och tryggheten, för vi vet ju inte om den ens kommer att dyka upp. I början skyllde man på inkörningsproblem, men nu handlar det om någonting annat, säger Mats Crona. 

”De kopplar ihop stressen med taxin med skolan”

Bilden bekräftas också av personalen på Helleborusskolan, en skola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, där man också märker av de omfattande problemen med skolskjutsarna.

ANNONS

– Det är mycket sena ankomster. I början av hösten var det riktigt illa, och det har blivit bättre men det är fortfarande inte bra, säger Ewa Jawerth, samordnare på skolan.

 

Mycket viktigt med tider

Hon berättar att det är väldigt viktigt för barn med autism att bilarna kommer i tid och att det sker så smidigt som möjligt. Nu kommer det bilar från olika företag, med olika färger och ibland är bilarna dåligt utmärkta som taxibilarna. När skjutsen strular får barn som i många fall redan tycker det är jobbigt att ta sig till skolan handskas med ännu ett orosmoment.

– De kopplar ihop stressen med taxiresorna med skolan, och då blir allting med skolan bara ångest, säger Ewa Jawerth.

”Det tömmer barnen på energi redan innan de kommer till skolan”

Hög volym och kör fel

Attention, en organisation som arbetar för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska få det stöd de behöver, har frågat sina medlemmar i Täby och i svaren framgår det att flera föräldrar väljer att skjutsa själva och att många missar jobbet på grund av det.

– Många säger också att chaufförerna verkar okunniga om barnens utmaningar. De har hög volym på radion, hittar inte till rätt adresser och verkar inte förstå vikten av att komma på utsatt tid, och det tömmer barnen på energi redan innan de kommer till skolan, säger Pernilla Ödeen från Attention Täby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.