Kommunens krisplan: Öppnar fritidsgård för offrets skolkamrater

Tonårig pojke dödad med yxa invid Landsnoravägen i Sollentuna.
Det var inte långt ifrån den här korsningen, mellan Landsnoravägen och Danderydsvägen, som polisen hittade pojkarna i fredags kväll.
Det blir ingen officiell minnesstund i kväll för den 16-årige pojken som mördades i Sollentuna i fredags. I stället har kommunen öppnat Fribergagården för ungdomar som behöver prata om mordet på deras tidigare skolkamrat.
– Det här är för och av ungdomarna, säger Kent Henningsson på kommunen.

Den 16-årige pojke som ska ha slagtis ihjäl med en yxa i Sollentuna i fredags kväll skulle snart börja gymnasiet. Han gick ut nian från Fribergaskolan i Danderyd i juni.

I en intervju med Expressen berättar hans föräldrar om hur han var som person. De beskriver honom som en lycklig tonåring full av framtidsdrömmar, en stor umgängeskrets och som aldrig varit i bråk.

– Han var världens bästa kille och hängde aldrig med kompisar i centrum. Alltid glad och på gott humör. Det fanns ingen som han inte ville hjälpa. Han var väldigt populär, berättar pappan för tidningen.

Kommunen har inrättat krisstöd

Han var flerspråkig, duktig konsertpianist och hade siktet inställt på att bli psykolog efter gymnasiet.

En skolkamrat i samma ålder sitter nu häktad misstänkt för att ha mördat sin kamrat. Efter att han självt ringt in och anmält sig till polisen.

Efter den tragiska händelsen har kommunen inrättat ett krisstöd. Sedan klockan 14 i dag, måndag, har Fribergagården, en fritidsgård intill skolan, hållits öppen. Fältarbetare, kuratorer, samt personal från socialförvaltningen och kyrkan finns på plats.

– Det är många ungdomar som hört av sig och sagt att de vill träffas, säger Kent Henningsson, bildningsdirektör på kommunen.

– Det blir ingen minnesstund arrangerad av kommunen, utan det här är för och av ungdomarna. De kommer så klart minnas pojken, men exakt hur detta görs får de själva vara med och bestämma. Det får växa fram under eftermiddagen.

Fortsatt beredskap under hösten

Med skolstarten bara två veckor bort är kommunen beredd på att det kommer att finnas behov av stöd även när skolan börjar fyllas med elever.

– Det är ju svårt för oss att i förväg veta vilka behov som dyker upp, men vi har en beredskap. Vi har personal som kan hantera den här typen av samtal och stöd, både för våra ungdomar och för övriga kommuninvånare, säger Kent Henningsson.

”Viktigt att sörja och lyssna på varandra”

Även under tisdagen kommer det att hållas öppet hus för ungdomar och föräldrar som vill träffas eller har frågor med anledning av det som hänt, men då på Träffpunkten i Enebyberg.

– Många känner att det här är en så tragisk händelse att den är svår att förstå. Det är det vi ska samtala om. Hur man hanterar sina tankar, hur man kan komma vidare, men samtidigt att det är viktigt att sörja och lyssna på varandra, säger Kent Henningsson.