ANNONS

Kommunens egen konstutställning invigd med välbesökt vernissage

Vernissage, edsviks konsthall, kommunens konst
Det var ett välbesökt vernissage med många minglande konstvänner när "Kommunen&Konsten" öppnade i Konsthall Väst på torsdagen.
Edsvik har varit igenbommat sedan konsthallen stängdes efter sin konkurs i höstas.
Men nu kan alla konstvänner glada i hågen bege sig till Stallbacken igen.
I går invigdes utställningen ”Kommunen&Konsten” där Sollentuna kommun visar delar av sin egen konstskatt i Konsthall Väst.
ANNONS

– Det här blir en viktig utställning för att återigen skapa förutsättningar för en kulturell mötesplats i Sollentuna kommun. Vi ser den som en viktig pusselbit för att vitalisera utbudet vid Stallbacken, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

Det var fullt med folk på plats på västra flygelns övre våning när utställningen öppnades i går eftermiddag.

Många Sollentunakonstnärer

Totalt 63 av kommunens konstverk har valts ut och visas i utställningen – konst med olika uttryck och stilar från olika tidsepoker, präglade av sin samtid och historia.

Vernissage, edsviks konsthall, kommunens konst

Många olika uttryck och stilar finns representerade i utställningen. Här närmast syns en litografi (Hex nr I, II, III – Brainfood) av Jonathan Josefsson. Foto: Åsa Sommarström

Många av konstnärerna har kopplingar till Sollentuna. Kommunen började 1945 att köpa in konst när den nybildade Sollentuna konstförening hade sin årliga utställning.

”Jag blev helt tagen”

Magnus Ramstrand höll tal i samband med invigningen, och det gjorde även Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna Kommunfastigheter AB som förvaltar husen i Edsvik.

– När jag började jobba i kommunen fick jag gå ner och välja ett konstverk till mitt rum. Jag blev helt tagen av vad mycket fin konst det fanns. Men också fundersam. Den här konsten borde hänga synlig för alla, inte stå här, tänkte jag. Därför är det så fantastiskt att se konsten som visas här i dag, sa Thomas Ardenfors i sitt tal innan han och Magnus Ramstrand hjälptes åt att klippa ett rött band för att formellt inviga utställningen.

Vernissage, edsviks konsthall, kommunens konst

Sollentunas kulturchef Jonas Larsson Törnberg, Thomas Ardenfors och Magnus Ramstrand klipper bandet. Foto: Åsa Sommarström.

Visas till den 13 februari

Ytterligare konst kunde ses på våningen under där konstnärerna i Edsviks Ateljéförening passade på att också ha vernissage. Deras utställning visas även i helgen då de bjuder in till Julsalong klockan 12–16 lördag och söndag.

ANNONS

Vernissage på båda våningarna i Konsthall Väst på torsdag

”Kommunen&Konsten” på övervåningen visas till den 13 februari med öppet på torsdagar klockan 11–20 och lördagar och söndagar klockan 11–16.