Kommunens kontor kan bli lägenheter

Kommunhuset ska säljas och kommunledningen vill att kontoren görs om bostäder.
Kommunhuset ska säljas och kommunledningen vill att kontoren görs om bostäder.
Kommunhuset ska säljas och nu vill den politiska ledningen ha bostäder i de gamla kontoren – ett koncept som går igen på flera håll i staden.

Men Rissneborna har fler förslag: Galleria, konstnärskollektiv eller möbelbutiker.

Lokaltidningen Mitt i:s rundfrågning utanför kommunhuset i Rissne resulterar i en mängd kreativa förslag. Om ett halvår töms huset när stadens politiker och tjänstemän flyttar till det nya stadshuset i Hallonbergen, och somliga tycker att man bör passa på att göra något annorlunda av det gamla huset.

Men de flesta Rissnebor som tillfrågas vill ha nya lägenheter, vilket är i linje med den politiska ledningens förslag.

– Huset har fint solläge och ligger i ett attraktivt läge som så småningom får tvärbana. Vi är positiva till att bygga på huset också. Eftersom det planeras bostäder även på andra sidan vägen skulle det skapa en stadslik entré till Rissne, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S).

Att omvandla gamla kontor till bostäder är en trend i bostadsbristens Stockholm, där kontor byggts om till 7 000 bostäder sedan år 2000.

I Sundbyberg ska 4 000 nya bostäder få plats de tio närmsta åren. På både Landsvägen och Sturegatan planeras lägenheter ovanpå befintliga kontor och företag.

Företaget Castella entreprenad AB vill blåsa liv i ett gammalt kontorshus på Starrbäcksgatan genom att bygga om det till 98 lägenheter med balkonger.

– Vi har också skissat på att riva taket och bygga ett 20-tal radhus ovanpå. De skulle få en fantastisk utsikt, säger Stefan Demirian på Castella.

En förskola på bottenplan av huset och en grön innergård med gillplats finns också med i förslaget, som nyligen fick tummen upp från kommunen.

– Det är en strålande lösning, när man bygger om kontor till bostäder brukar man få positiva effekter, säger Jonas Nygren och syftar på folkmyller, restauranger och service.

Kommunhusets framtid avgörs senare i år med en tävling där intressenter får skicka in idéer och lägga bud på huset.

Men förslaget om bostäder har fått kritik.

– När vi flyttar från Rissne försvinner cirka 300 arbetsplatser. Det ger effekt för lokala företag som till exempel Galne kocken och sushin där folk brukar äta lunch. Kommunhuset skulle kunna användas till allt möjligt, men jag tror fler arbetsplatser vore bra för Rissne, säger oppositionsrådet Mikael T Eriksson (M).

Vad vill du ha i kommunhuset?

Lena Mannegard, 52, Rissne:

”Lägenheter för ungdomar. Det behövs fler billiga ettor. Men huset är ju ganska fult, man borde måla om det så det blir vitt och fräscht.”
Patrik Broberg, 29, Rissne:

”Bostäder tror jag inte på, det ligger för nära vägen. Huset skulle passa som kontorshotell, det skulle vara bra för småföretagarna.”
Krister Hägglöv, 47, Rissne:

”Ett konstnärskollektiv vore kul. En plats där ungdomar kan samlas och vara kreativa, man skulle kunna måla där och ha replokal.”
Wille Hemgren, 69, Duvbo:

”Studentbostäder för ungdomar som pluggar i Stockholm och inte har någonstans att bo. Måla huset rosa, vet ja!”