Kommunens projektledare: ”Vi har fått det vi har betalat för”

Illustration av torget – och det färdiga resultatet.
Illustration av torget – och det färdiga resultatet.
Efter att Mitt i på onsdagen berättade om Kungsängens nya torg har debatten gått het i sociala medier. Nu kommenterar kommunens projektledare Michael Weldai resultatet.

Kungsängens torg står klart och är redo att tas i besittning av invånarna. På onsdagen skrev Mitt i om kungsängsbornas intryck av sitt nya torg.

Engagemanget därefter har varit stort. På Mitt i:s Facebook är det många av er läsare som delar med er av tankar och åsikter.

Alla har en åsikt om det nya torget – men vad säger de som arbetat med projektet, blev det som de hade tänkt sig?

– Vi har mer eller mindre fått det vi betalat för, utifrån gestaltningsförslaget och handlingarna som vi har gått efter, säger Michael Weldai, projektledare, Upplands-Bro kommun.

Men är torget klart nu?

– Ja, vi hade en slutbesiktning som genomfördes och på den fick vi godkänt. Det betyder att vi har tagit över torget, men det är inte helt klart ännu, vi fick vissa besiktningsanmärkningar.

Michael berättar att två ytterligare besiktningar är inbokade, bland annat en av fontänen.

Därför är fontänen avspärrad

Men hur var det nu med mysteriet kring ”kravallstaketen” som spärrar av den nya fontänen.

Fontänen är avspärrad i väntan på kontrastmarkering, berättar kommunen.

Fontänen är avspärrad i väntan på kontrastmarkering, berättar kommunen. Foto: Niklas Loman

– Ytan runt fontänen är ännu inte kontrastmarkerad. Vi tänker på alla synskadade och att det kan vara svårt att se vattenstrålarna från marken. Det är därför vi har satt upp det där kravallstaketet, tills vi får dit kontrastmarkeringen, så det blir tydligt för alla.

Kontrastmarkering kräver en särskild färg och påminner lite om övergångsställen eller stopplinjer, förklarar Michael.

Budgeten – 26 miljoner

Budgeten för Kungsängens torg är 26 miljoner kronor. Det har Mitt i tidigare berättat om. Vad slutnotan landar på är i nuläget ej känt.

I det stora hela är Michael Weldai nöjd med arbetet.

– Sedan vi öppnade upp vattenleken så har det varit en väldig dragning, speciellt från barn. Jag tycker det är så positivt.

– Vi har levererat det som medborgardialogen efterfrågade. Alltså, ett torg som är: öppet, ljusare, tillgängligt, inbjudande och erbjuder vatten och lek. Det är de punkterna som vi har gått efter.