Viltvårdarens varning: Dina sommarlekar kan bli en dödsfälla

Rådjur trasslar in sig i nät under sommaren i Tyresö
"Ta in badmintonnät, golfnät och fotbollsmål på kvällarna och när du åker bort på semester" skriver kommunen i ett inlägg på Facebook.
Den senaste veckan har tre rådjur mist sina liv i Tyresö efter att de fastnat i fotbollsmål på villatomter – nu vill kommunen att familjer i hela länet tänker efter innan de åker hemifrån under semestern.

Viltvårdare i Tyresö har tvingats rycka ut fyra gånger den senaste veckan för att hjälpa vilda djur som fastnat i nät i olika trädgårdar i kommunen.

Tre av de fyra gångerna har det handlat om vuxna rådjur som trasslat in sig i fotbollsmål. Ingen av dem fick behålla sina liv.

Dog av stresspåslaget

I två av fallen dog rådjuren till följd av det enorma stresspåslaget, i det tredje fallet avlivades det rådjuret av kommunens viltvårdare.

– Det var fruktansvärt, den hade fastnat i ett nät och ramlat ner i en grop. Den var skadad på flera ställen och gick nästan inte att få loss, säger en av kommunens viltvårdare.

Var ni verkligen tvungna att avliva den då?

– Det är vanligast att man gör det eftersom de annars brukar dö inom kort till följd av stresspåslaget.

Tvättlinor och fotbollsmål

Det händer titt och tätt att viltdjur, ofta dovhjortar, trasslar in sig i nät med deras horn – för att sedan inte komma loss.

På länsstyrelsen förs ingen statistik över hur många rådjur eller andra vilda djur som dött efter att fastnat.

Vilthandläggaren Mikael Fransson som jobbar på länsstyrelsen skulle inte kalla det för ett stort problem men menar att det inte är helt ovanligt att det händer.

– Tvättlinor och fotbollsmål innebär stora risker för djuren. Trädgårdar är ingen plats för vilda djur men jakten på mat för dem att fastna där ibland, säger han.

Vädjar till familjerna – tänk efter

Nu vill viltvårdarna på kommunen att hushåll i hela länet tänker till innan de åker på semester eller går och lägger sig på kvällen.

– Djuren lider något fruktansvärt, så det man kan göra är att minimera risken genom att ta ansvar för sina saker och plocka in prylarna ur trädgården när de inte används, säger viltvårdaren.

Det gäller exempelvis badmintonnät, fotbollsmål och golfnät – men också gungor, hängmattor och band med ståltråd.

Vad ska man göra om man ser ett vilt djur som fastnat i något?

– Man ska inte gå fram själv om det är en hjort, eftersom de är väldigt starka när de blir rädda. Man måste ringa viltvården i det fallet.