ANNONS

Här är kommunens nya sopkärl som ska göra ditt liv lättare

Mikael Thelin, avfallschef, Upplands-Bro kommun
Kommunens avfallschef Mikael Thelin visar upp de sprillans nya fyrfackskärlen.
I höst så kommer alla boende i villa- och fritidshus i Upplands-Bro få stifta bekantskap med ett nytt sätt att sortera sitt avfall.
ANNONS

Kommunen meddelar i ett pressmeddelande att man gemensamt med Knivsta, Håbo och Sigtuna genomfört en upphandling för att ta hand om villa- och fritidshusägares avfall. Enligt kommunen är samarbetet med grannkommunerna ”unikt i sitt slag”.

Detta innebär förändringen

Vad innebär det hela konkret? Jo, samtliga hushålls nuvarande sopkärl kommer att bytas ut mot två helt nya sopkärl som är uppdelade med fyra stycken fack i varje.

Här är det tänkt att restavfall, matavfall, tidningar/returpapper, glas, metall och plast ska kunna sorteras i godan ro nära hemmets lugna vrå.

Sopkärl, fyrfackskärl, Upplands-Bro kommun

Illustration: Upplands-Bro kommun

”Vi vill att det ska bli lättare för hushållen”

– Vi vill att det ska bli lättare för hushållen att sortera sitt avfall, säger Mikael Thelin, avfallschef i Upplands-Bro kommun i ett pressmeddelande.

Syftet med att kommunen genomför detta är dels de miljövinster som kommer av lösningen. Därtill menar man att servicen ökar eftersom alla ni i villa eller fritidshus inte själva behöver ratta bilen till återvinningsstationen.

”Tillsammans blir vi som en större svensk kommun”

Enligt nya nationella förordningar så ska 100 procent av alla bostäder kunna sortera sitt avfall i närheten av hemmet senast 1 april 2025.

Marcus Sköld, Tekniska nämndens ordförande, Upplands-Bro kommun

Marcus Sköld (M), Tekniska nämndens ordförande. Foto: Upplands-Bro kommun

– Eftersom vi är fyra mindre kommuner har vi valt att göra det här tillsammans. Det medför att vi kommer upp i de volymer som gjort ett bra avtal möjligt. Tillsammans blir vi som en större svensk kommun, säger Marcus Sköld (M) tekniska nämndens ordförande i en kommentar.

ANNONS

Planen är att det nya sorteringssystemet ska vara i gång hösten 2020.

Här kan du läsa mer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.