ANNONS

Kommunens stödpaket ska ta Sollentunas företag genom krisen

Sollentuna_alliansen
Anna-Lena Johansson (L), Henrik Thunes (M) och Magnus Ramstrand (KD) representerar tre fjärdedelar av den styrande majoriteten i Sollentuna.
Anstånd med hyra, uppskov med avgifter och möjlighet att omgående öppna uteserveringar.
Det är några av totalt tio åtgärder i det stödpaket som Sollentuna kommun hoppas ska rädda de lokala företag som tagit stryk av stora inkomstbortfall till följd av den pågående coronakrisen.
ANNONS

– Från kommunens sida ska vi göra allt vi kan för att stötta det lokala näringslivet. Nu handlar det om att skapa framtidstro och rätt förutsättningar så att företagen finns kvar efter krisen, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) till kommunens hemsida.

Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande, hoppas att åtgärderna ska underlätta för Sollentunas företagare att klara sig genom krisen.

– Samtidigt är det glädjande att se hur många företagare hittar på kreativa lösningar för att nå ut till kunder, som matbutiker som levererar hem till kunder, säger hon.

”De som skapar arbetstillfällen”

Jonas Riedel (C), kommunalråd, betonar vikten av att kommunen tar sitt ansvar just nu och värnar om småföretagen.

– Det är de som skapar arbetstillfällen i Sollentuna, säger han.

Jonas Riedel (C), kommunalråd i Sollentuna

Jonas Riedel (C), kommunalråd. Foto: Bernt Josephson

Och kommunalrådet Magnus Ramstrand (KD) lyfter fram att många Sollentunabor nu gör frivilliga insatser för att minska krisens effekter.

– Det är fantastiskt. Och även om vi tvingats dra ner på vissa verksamheter också inom kultur och fritid vill jag uppmuntra enskilda och föreningar att nyttja kommunens utomhusverksamheter som löpspår och utegym, säger han.

ANNONS
Fakta

Åtgärderna i kommunens stödpaket

  1. Endast akuta tillsynsbesök genomförs för inom miljö, hälsa, livsmedel, alkoholservering och tobak. Övriga besök skjuts på framtiden.
  2. För företagare som behöver ges uppskov på avgifter för bygglov och för tillsyn gällande miljö, hälsa, livsmedel, alkoholservering och tobak.
  3. Avgifter för markupplåtelse gällande uteserveringar och tillfällig handel tas tillfälligt bort.
  4. Skapa möjlighet för att omgående öppna upp för uteserveringar.
  5. Avgifter för tillsyn inom alkoholservering och tobak betalas när det akuta läget är över.
  6. Företagare som hyr lokal av Sollentunahem, Sollentuna kommunfastigheter eller Sollentuna kommun kan ges möjlighet till anstånd med en månadshyra.
  7. De som hyr lokal av Sollentunahem, Sollentuna kommunfastigheter eller Sollentuna kommun och som vanligtvis betalar hyra varje kvartal kan istället få betala hyra varje månad.
  8. Sollentuna kommun uppmanar privata fastighetsägare som har lokalhyresgäster att se över vilka insatser som kan göras för att underlätta betalning av hyror under en övergångsperiod.
  9. Nya fakturor som kommer in till kommunen har en betaltid om sju dagar.
  10. Sollentuna Energi & Miljö ser över sina rutiner för anstånd med betalning.
Källa: Sollentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.