Min lokala hjälte

Kommunens twitterinlägg skapade storm – ung sommarjobbare begick misstag

Inlägget när kommunen trodde att kontot var kapat.
Inlägget när kommunen trodde att kontot var kapat.
Ett twitterinlägg från Haninge kommun skapade storm på tisdagskvällen.

Inlägget med låten "Run, Nigger, Run" uppfattades av många som ett rasistiskt inlägg och fick kommunen att tro att deras twitterkonto blivit kapat.

Det visade sig till slut vara en ung sommarjobbare som gjort ett misstag.

Låten ”Run, Nigger, Run” är en gammal låt från USA och förekommer bland annat i den amerikansk-brittiska filmen ”12 years a slave” från 2013 där en ondsint slavdrivare plågar svarta slavar samtidigt som han sjunger visan för slavarna som jobbar hårt och lever i skräck.

På tisdagskvällen kom ett youtubeklipp med låten upp på Haninge kommuns twitterkonto, vilket fick många att reagera med bestörtning. Flera personer beskyllde kommunen för att ha rasistisk personal med tillgång till kommunens sociala medier. Kommunens presschef Håkan Filipsson utgick från att kommunens twitterkonto blivit kapat.

– Eftersom ingen kände till inlägget, säger Håkan Filipsson.

Efter att ha fått tag på inloggningsuppgifterna kunde kommunpersonal efter några timmar få bort inlägget.

Natten till onsdagen visade det sig att det var en ung sommarjobbare som jobbade på kommunen till i fredags som gjort ett misstag. Den unga kvinnan som jobbade med en blogg för Haninge kommun trodde att hon var inloggad på sitt eget konto, men var i själva verket fortfarande inloggad på kommunens konto när hon tryckte gilla på låten ”Run, Nigger , Run” på Youtube. Låten kom då upp på kommunens twitterkonto, vilket i förlängningen fick uppmärksamhet i både Aftonbladet och Expressen.

Sommarvikarien som är i gymnasieåldern är enligt Håkan Filipsson ledsen över vad som hänt. På Facebook skriver hon:

”Jag jobbade på Haninge kommun och glömde att jag fortfarande var inloggad. Lyssnade på låten och trodde att jag var inloggad i min youtube-kanal”

Enligt henne är låten inte nazist-propaganda utan en låt om slavtiden och svartas frihetskamp. Hon skriver vidare:

”Det är en viktig låt för mig och jag brukar lyssna på den. Menade inte att Haninge kommun skulle få så mycket problem. Ledsen för allt besvär.”

– Vi ska nu titta på hur vi kan förbättra säkerheten kring våra konton, säger presschefen Håkan Filipsson.