Fem kommuner hade öppet 17 timmar – en falubo förtidsröstade

Dalahäst
En Falubo i södra Roslagen förtidsröstade i omvalet.
Under sjutton timmar fördelat på fem dagar arrangerade Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker förtidsröstning till omvalet i Falun. En person röstade – i Österåker.
– Det är ok. Det är en del av den demokratiska processen, säger Fredrik Zethraeus, kommunsekreterare Österåker.

I söndags (7/4) var det omval till kommunfullmäktige i Falun. Därför arrangerade alla landets 290 kommuner förtidsröstning för falubor, enligt en ny formulering i vallagen.

Nu kan Mitt i rapportera hur det gick i kommunerna i södra Roslagen. I Österåker som erbjöd förtidsröstning under två dagar tog en (1) falubo chansen – via bud, berättar Fredrik Zethraeus, kommunsekreterare:

– Det är väl ok. Det är en del av den demokratiska processen. Det var bara att genomföra och verkställa, säger han.

Det var ingen som röstade i Vaxholm. Det var noll.

Kristoffer Staaf, kanslichef

I övrigt kom ingen och förtidsröstade vare sig i Danderyd, Täby, Vallentuna eller Vaxholm, enligt uppgifter till Mitt i.

– Det var ingen som röstade i Vaxholm. Det var noll, säger Kristoffer Staaf, kanslichef i Vaxholms stad.

– Om man ska utvärdera för framtiden så kanske det skulle räcka med förtidsröstning i bara en kommun i varje län. Men det är som det är, säger Kristoffer Staaf.

– Det blir intressant om valmyndigheten kommer till några slutsatser om var och hur många som förtidsröstat, säger Fredrik Zethraeus.

Oklar prislapp

Hur mycket förtidsröstningen kostat för kommunerna är svårt att uppskatta. Klart är i alla fall att Valmyndigheten bekostat allt material till valet, medan kommunerna stått för själva arbetet.

– Vi har inte räknat på det eftersom vi även har förberedelser för EU-valet. Men hade vi inte haft det hade det blivit lite mer meckigt, säger Kristoffer Staaf.