Inget behov av stöd för att hantera IS-återvändare i Sollentuna

IS-återvändare 19 har återvänt till Stockholm
Totalt kan 41 kommuner i Sverige behöva hantera IS-återvändare.
Nio av länets kommuner kan tvingas hantera IS-återvändare, och Sollentuna är inte en av dem. Det kan SVT berätta med hjälp av Säkerhetspolisens uppgifter.
– Det rör sig om såväl män, kvinnor och barn som befinner sig i konfliktområden, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Nio av länets kommuner kan tvingas, eller tvingas redan i dag, att hantera IS-återvändare. SVT rapporterar att kommunerna blivit inbjudna till en ”kunskapsdag” av Center för våldsbejakande extremism (CVE).

Uppgifterna om IS-återvändarna kommer ursprungligen från Säkerhetspolisen.

– Vi har fått informationen från Säpo. Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på CVE till SVT.

Kommunerna det handlar om är Botkyrka, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje och Upplands Väsby, medan Sollentuna alltså inte bedöms vara i behov av stöd.

Rör sig om män, kvinnor och barn

Säpo bekräftar för SVT att de lämnat ut uppgifter till Polisen och att de ”delar en lägesbild” med CVE.

– Nyligen lämnade vi även detaljerad information om individer till Polismyndigheten. Det rör sig om såväl män, kvinnor och barn som befinner sig i konfliktområden, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Osäkra uppgifter

De vill förtydliga att det är osäkert om, hur och när de återvänder till kommunerna. Uppgifterna bygger på vilken kommun personerna reste ifrån när de lämnade Sverige. Uppgifterna kan med andra ord bli inaktuella. Det handlar om 41 kommuner i hela Sverige.

Säpo säger att syftet med uppgifterna är polisen och kommunerna ska kunna skapa förutsättningar för att hantera individer som är eller har varit i konfliktområdena och eventuellt återvänder till Sverige.