ANNONS

Tvist om kommunhuset – rätten sänker arkitektens skadestånd

Täby nya kommunhus
White arkitekter och Täbys kommun är oense om vem som ska betala för förseningen av ritningarna till kommunhuset.
En mångmiljontvist om Täbys kommunhus har avgjorts i hovrätten.
Men trots att kommunen får rätt sänker hovrätten arkitektens skadestånd.
ANNONS

2010 vann White arkitekter uppdraget att designa Täbys nya kommunhus.

Men trots att kommunhuset stått klart i flera år har en långdragen process om skadestånd pågått. White arkitekter har krävt ytterligare ersättning för arbete utöver budget och Täby kommun har krävt skadestånd för brister i arbetet.

Hovrätten sänkte skadeståndet

2017 dömde Attunda tingsrätt White Arkitekter att betala ett skadestånd till kommunen på 4,3 miljoner kronor.

Detta på grund av flera fel i de ritningar som leverades till kommunen och en försening som orsakat merkostnader till andra entreprenörer.

Men nu har Stockholms hovrätt ändrat domen och sänkt skadeståndet. White arkitekter är skyldiga kommunen att betala ett skadestånd 1,2 miljoner kronor.

Det beror bland annat på att hovrätten inte anser att White är skadeståndsskyldiga för ändringar som behövt utföras på kommunhusets fasad.

White krävde 6 miljoner

White arkitekter å sin sida har krävt att kommunen ska betala ytterligare 6 miljoner kronor för tidigare obetalda fakturor.

Kommunen har hävdat att det beloppet avser är rättelser av fel orsakade av White arkitekter samt fakturor som inte skickats ut i tid eller saknat underlag.

Både tingsrätten och hovrätten avslagit White arkitekters anspråk med undantag för ränta för fakturor som kommunen betalade in innan rättegången.

ANNONS

Får betala rättsnota

Till skillnad från tingsrätten gör hovrätten bedömningen att Täby kommun är skyldiga att ersätta White’s rättegångskostnader – både för förhandlingar i tingsrätt och hovrätt.

Detta då kommunen själva har dragit tillbaka flera anspråk om skadestånd och inte vunnit alla punkter man tagit upp till hovrätten.

Totalt ska kommunen ersätta White arkitekter med 3,9 miljoner kronor för rättegångskostnader och White arkitekter ska ersätta kommunens rättegångskostnader på 2,8 miljoner kronor, då de förlorat sitt anspråk på betalning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.