ANNONS

Kommunhuset kan byggas ut – för en halv miljard

Skiss över hur en tillbyggnad av Turebergshuset skulle kunna se ut.
Skiss över hur en tillbyggnad av Turebergshuset skulle kunna se ut.
Bygga nytt eller bygga ut - det är frågan när Turebergshuset inte längre håller måttet.

Nu lutar det åt att kommunhuset blir kvar på Turebergs torg.

Prislappen för en om- och tillbyggnad beräknas till 500 miljoner kronor.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat att Turebergshuset i Sollentuna centrum har passerat sitt bäst före-datum – och hur kommunen tittat på om de ska renovera eller bygga ett helt nytt kommunhus.

Just nu lutar det åt att kommunen stannar kvar. En första analys visar att en om- och tillbyggnad har fler fördelar än ett nybygge.

Bland annat är det billigare – trots att kostnaden för att bygga ut och modernisera Turebergshuset beräknas bli runt 500 miljoner kronor i en tidig uppskattning.

– Jämfört med vad det kostar att bygga nytt, då är vår bedömning att det är något billigare att stanna kvar, säger Anders Nilfjord, ekonomichef på Sollentuna kommun.

Att stanna kvar i Turebergshuset utan att bygga om är inte ett alternativ. Som Mitt i tidigare berättat är huset både slitet och omodernt, och dras bland annat med brist på lokaler, arbetsmiljöproblem och återkommande stopp i avloppet.

– Det är mycket pengar, men det är fullt rimligt med tanke på hur många personer som arbetar här. Det har inte gjorts några större renoveringar sedan 1976, säger Anders Nilfjord.

I en skiss över en möjlig utbyggnad växer Turebergshuset ut mot Turebergs torg.

Tillbyggnaden på 2000 kvadratmeter rymmer en ny fullmäktigesal samt lokaler för kafé, restaurang och utställningar.

– Det är en tidig skiss över sådant som förstudien ska titta på. En tanke med placeringen är att göra det mer tillgängligt för allmänheten, säger Anders Nilfjord.

ANNONS

Andra fördelar med att stanna kvar, förutom den ekonomiska aspekten, är det centrala läget. Omvänt finns flera nackdelar med att bygga nytt, till exempel utmaningen att ta fram en ny detaljplan under tidspress.

I eftermiddag ska kommunstyrelsen ta ställning till tjänstemännens förslag om att göra en förstudie av en om- och tillbyggnad.

– Om kommunstyrelsen går vidare med förstudien ligger nybyggnadsalternativet på is tills dess att förstudien är gjord, säger Anders Nilfjord.

Budgeten för förstudien, som bedöms kräva externa konsulter, föreslås uppgå till 500 000 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.