ANNONS

Kommunkollen 1 juli: Pengar skjuts till äldreomsorgen och oppositionsråd föreslår avgång

Pengar skjuts till äldreomsorgen, oppositionsråd föreslår avgång av SRV:s S-ordförande och X-Cons Haninge får 75 000 kronor i sommarlovsmedel. Här är "Kommunkollen" 1 juli.
ANNONS

Pengar skjuts återigen till äldreomsorgen

Under hösten genomlyste EY äldreomsorgen i Haninge, som slutade med över 50 miljoner kronor i underskott 2015. Ända sedan 2011 har äldrenämnden haft en negativ obalans. Detta menar nämnden beror på att de ekonomiska ramarna för 2010 och 2011 inte följde befolkningsutvecklingen, utan anpassades till ett lägre insatsbehov utifrån utvecklingen 2007 och 2008. Antalet äldre i Haninge har ökat mer än förväntat.

Ett åtgärdsprogram verkställs nu under 2016, de flesta åtgärderna handlar om att förbättra processerna och kontrollen av volymerna.

Politikerna väljer nu att justera äldrenämndens budget för 2016 med 38,9 miljoner. Som en del i finansieringen föreslås kommunfullmäktiges reserv tas i anspråk med 20 miljoner för de volymökningar som varit inom äldreomsorgen.

Under 2012, 2013 och 2014 fick äldrenämnden budgeten justerad under löpande budgetår, men under 2015 fick nämnden aldrig motsvarande tillskott.

Oppositionsråd vill få bort S-ordförande i SRV

Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M) vill att kommunfullmäktige entledigar Staffan Holmberg (S) som nuvarande ordförande för Södertörnskommunernas samägda avfallsbolag SRV och representant för Haninge. Hon vill att samarbetskoalitionen (S, MP och C) föresår ny ledamot. Det har nu beslutats att kommunstyrelseförvaltningen ska bereda förslaget.

Enligt Haninges kommundirektör Bengt Svenander utreder förvaltningen de legala förutsättningarna för att byta ut en styrelseledamot i ett aktiebolag, men betonar att förvaltningen inte är inblandad i de överväganden som görs i personvalsfrågor inom partierna.

I april lämnade Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelseordförande i Huddinge, och Lennart Kalderén (M), kommunstyrelseordförande i Salem, SRV:s bolagsstämma i protest sedan mötesordförande Birgitta Mörk (S) vägrat ta emot en skrivelse från de två moderaterna om att de saknar förtroende för Birgitta Mörk och Staffan Holmberg. Mitt i har tidigare skrivit om de politiska bråken inom SRV.

ANNONS

X-Cons Haninge får 75 000 i sommarbidrag

X-Cons Haninge, ex-kriminella som vänder sig till cirka 60 ungdomar och nyligen var med och öppnade upp ett sommarkafé i gamla Lakesidehuset i Rudan, planerar i sommar tipsrunda om svensk kultur, volleyboll och fotbollsturnering, och samtal om gemenskap och tolerans mot olika kulturer i sommar. Även grillkvällar och matlagning planeras. Man ska också projektanställa en kvinnlig ledare. För detta får man 75 000 kronor i sommarlovsmedel från kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.