Kommunkollen: Akut förskolebrist i Vendelsö

Akut förskolebrist i Vendelsö, gör att nedlagda  Duvan behöver öppna igen (Genrebild).
Akut förskolebrist i Vendelsö, gör att nedlagda Duvan behöver öppna igen (Genrebild).
Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, testar balansen inne på Runstensskolans gymnastiksal.
Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, testar balansen.
Akut förskolebrist i Vendelsö gör att nedlagd förskola måste öppna upp igen, Haninges kulturskola börjar med cirkus – och Liberalerna i Haninge menar att Haninges nordöstra "entré" förfaller.

Akut förskolebrist tvingar förskola återöppna

Fria förskolan Vendelsö Hage minskar sin kapacitet, från 144 till 80 platser, vilket innebär att det plötsligt råder akut förskolebrist i Vendelsöområdet.

Förvaltningen menar att den akuta bristen på platser måste lösas så snart som möjligt, och nu äskar grund- och förskolenämnden 2,5 miljon kronor för att öppna nedlagda kommunala förskolan Duvan igen från i höst. Duvan blir åter en permanent förskola med plats för 76 barn. Investeringarna finansieras ur kommunstyrelsens reserv.

I juli 2014 ställdes Duvans fyra avdelningar helt av och har sedan dess fungerat som evakueringslokaler för skolor och förskolor i området.

L: Haninges nordöstra ”entré” förfaller

Liberalerna i Haninge kritiserar den politiska kommunledningen för att man sedan ett år tillbaka låter sly och träd ligga kvar längs Gudbröleden. För ett par månader sedan påminde Liberalerna kommunledningen om att inget gjorts, menar man, trots löften om att slyn och träden skulle bort.

– Varför ser inte kommunledningen detta? säger Tobias Hammarberg, gruppledare för Liberalerna i Haninge.

Tobias Hammarberg och Liberalerna menar att Haninges nordöstra "entré" förfaller.

Tobias Hammarberg och Liberalerna menar att Haninges nordöstra ”entré” förfaller.

– Om vi vill att fler människor och företag ska känna sig välkomna till Haninge kan vi inte ha en entré till kommunen som sänder en signal om att här råder oordning. Vi kräver att ansvariga politiker tar tag i frågan och ser till att allt sly och träd snarast tas bort, säger Tobias Hammarberg.

Kulturskolan i Haninge vill börja med cirkus

Kulturskolan i Haninge ska i höst utreda om att utöka skolutbudet med cirkusverksamhet. Under påsklovet var det prova-på-verksamhet i Runstensskolans gymnastiksal i Handen och cirkusartisten Camilla Rud visade tillsammans med två kollegor hur man går på lina, bygger pyramider och hur man jonglerar för grupper med barn och unga.

Klart är också att Kulturskolan nu ska också utökas med 150 nya platser.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, testar balansen inne på Runstensskolans gymnastiksal.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var på plats i Runstensskolan under påsklovet och provade på att gå på lina. Nu kan Kulturskolan införa cirkus på schemat.